Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

Het bestuur van de stichting islamitisch basisonderwijs As Siddieq

Jan van Riebeekstraat 11-13

1057 ZW Amsterdam

Den Haag Ons kenmerk uli 2007
5 j PO/BB/07/28324

Onderwerp
Aanvullende bekostigingsvoorwaarden

Geacht bestuur,

In het overleg dat ik met u gevoerd heb op donderdag 28 juni heb ik u aangegeven dat ik mij ernstig zorgen maak over de kwaliteit van het onderwijs op het moment dat de As Siddieq in een klap meer dan het dubbele leerlingenaantal zou krijgen. Ik heb er bij u op aangedrongen het aantal inschrijvingen te beperken tot een aantal dat de school aankan. U heeft geen gehoor gegeven aan mijn oproep en ik zal daarom nadere stappen nemen om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen. Dit heb ik u in het overleg van 28 juni ook aangekondigd. Omdat u een uitnodiging van het ministerie om te spreken over deze nadere stappen naast u heeft neergelegd bericht ik u hierover per brief. Indien u naar aanleiding van deze brief alsnog met het ministerie wilt spreken bent u daartoe bij deze uitgenodigd.

Deskundigen hebben mij verzekerd dat een kwalitatief goede school, met een krachtig bestuur, slechts een beperkte toestroom van leerlingen aankan als ze de kwaliteit van het onderwijs op peil wil houden. Dat is ook de reden dat scholen in het algemeen een toelatingsbeleid voeren. Het is ernstig te betwijfelen of het personeel van uw school, die nu al problemen heeft bij het bieden van de onderwijskwaliteit waarop de leerlingen recht hebben, al die nieuwe leerlingen goed zal kunnen opvangen.

Het lot van de nieuwe leerlingen is niet het enige waar ik me zorgen over maak. Ook de belangen van de kinderen en het personeel die op dit moment op de As Siddieq zitten zijn in het geding. Via de Wet medezeggenschap op scholen (Wms) is voorzien in inspraak van de ouders en het personeel bij de verstrekkende besluiten die u neemt ten aanzien van de groei van de school. Deze inspraak is voor het personeel van belang omdat het zittende personeel de nieuwe leerlingen zal moeten kunnen opvangen. De ouders op hun beurt zal de zekerheid geboden moeten worden dat de toestroom van nieuwe leerlingen niet ten koste zal gaan van de kwaliteit van het onderwijs aan hun eigen kind. Indien blijkt dat het recht van inspraak dat de Wms biedt niet wordt gehonoreerd zal ik de nodige maatregelen Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl Contactpersoon: N.M. Bond, T +31-70-4122379,IPC 2400 E

blad 2/2

treffen. Graag verneem ik van u hoe het personeel en de ouders van de leerlingen van uw school aankijken tegen de sterke stijging van het leerlingenaantal en de gevolgen die dat voor hun heeft.

Het is naar mijn oordeel noodzakelijk maatregelen te treffen om de negatieve gevolgen van de door u gemaakte keuzen zoveel mogelijk te beperken. In verband met de sterke toename van het aantal leerlingen zult u een verzoek moeten indienen voor groeibekostiging vanaf de eerste schooldag van het schooljaar 2007 ­ 2008. Uit hoofde van mijn verantwoordelijkheid voor de bewaking van de kwaliteit van het primair onderwijs zal ik aan het toekennen van deze extra bekostiging een aantal concreet omschreven voorwaarden verbinden. De voorwaarden en de wijze waarop de inspectie daar toezicht op zal uitoefenen zijn opgenomen in de bijlage bij deze brief. Die voorwaarden zullen zonodig worden aangepast en/of uitgebreid bij de beslissing op de groeibekostiging. Ik kan u verzekeren dat indien de inspectie constateert dat aan een of meer van de voorwaarden niet of niet volledig wordt voldaan, ik daar bekostigingsmaatregelen aan zal verbinden.

Met vriendelijke groet,

de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Sharon A.M. Dijksma