AutoRai

Tom Coronel bijna op podium in Porto

(7/9/2007)
Lange tijd reed SEAT-coureur Tom Coronel op een ijzersterke derde plaats in de tweede race van het WK Toerwagens op het stratencircuit van Porto. In de laatste ronde op het 4,72 kilometer lange âBoavistaâ-circuit moest hij echter de Zwitser Alain Menu voor zich dulden.

âIk wist dat het zou gebeuren, ik kon hem niet langer achter me houden, maar ik heb wel alles geprobeerd,â aldus Coronel, die als vierde over de eindstreep kwam. Met dit resultaat, verreweg zijn beste prestatie van het huidige seizoen, werd de rijder van het SEAT Team Holland ook de best geklasseerde SEAT-coureur. In totaal waren 112.000 bezoekers getuige van de bijzonder geslaagde première van het WK Toerwagens in Portugal.

Dat Coronel op stratencircuits vaak goed uit de voeten kan, is inmiddels genoegzaam bekend. Ook de SEAT Leon doet het goed op niet-permanente banen. Dat hij in Porto tot de favorieten voor een goede klassering behoorde, maakte Coronel meteen al duidelijk: na de tweede en de derde tijd in de beide vrije trainingsessies liet hij in de kwalificatietraining, bepalend voor de startopstelling van de eerste wedstrijd, de vierde tijd noteren, waarmee hij tevens de beste SEAT-rijder was. âEen prima uitgangs-positie voor de race,â vond Coronel, die uiteraard zeer ingenomen was met zijn beste kwalificatie-resultaat van het seizoen. âMaar dat werd ook wel eens tijd, ik heb vrij lang op een goed resultaat moeten wachten.â

In de eerste wedstrijd reed Coronel naar de zesde plaats. âBij de start verloor ik een plek, doordat ik aan de buitenkant zat. Dat is op dit circuit een nadeel,â verklaarde hij na afloop. In de slotronde moest hij ook nog zijn Franse SEAT-merkgenoot Yvan Muller voor zich dulden, zodat hij uiteindelijk als zesde en tweede SEAT-rijder werd geklasseerd. Met die zesde plek was hij bepaald niet ontevreden: âHet voordeel is namelijk dat ik dan voor de tweede race aan de binnenkant mag starten.â Vanwege de omgekeerde startvolgorde van de eerste acht rijders uit de eerste race vertrok Coronel voor de tweede wedstrijd vanaf de derde positie.

Die wist hij bij de start van de tweede wedstrijd vast te houden, ondanks de heftige aanvallen van de concurrentie achter hem. âIk heb me gewoon overal zo breed mogelijk gemaakt om mijn positie te verdedigen,â meldde Coronel na de race. âToen ik zag hoe snel sommige rijders achter me kwamen opzetten, wist ik echter dat ik ze misschien niet de hele race achter me zou kunnen houden, maar natuurlijk deed ik wel alles wat ik kon.â Uiteindelijk verloor Coronel dus in de laatste ronde zijn kans op een podiumplaats. Eerst ging de Italiaan Larini hem voorbij en in diens kielzog haalde ook de Zwitser Alain Menu hem in. Larini strandde echter enkele tientallen meters later in de bandenstapel, zodat Coronel uiteindelijk alleen Menu voor zich moest dulden en als vierde over de eindstreep kwam.

âOnder deze omstandigheden een resultaat waarmee ik heel blij ben,â zei Coronel. âVooral omdat ik ook heel tevreden ben over de race. Ik heb echt lekker gereden!â Voor SEAT eindigden naast Coronel op de vierde plaats ook Yvan Muller (vijfde), Gabriele Tarquini (zevende), Pierre-Yves Corthals (achtste) en Michel Jourdain (negende) in de top tien. De Belg Corthals was met zijn SEAT Leon de best geklasseerde privé-rijder.

Volgende races: 24 juli, Anderstorp (Zwe)

Alle informatie over SEAT en Tom Coronel in het WTCC is te vinden op: www.rtlgpwtcc.nl en www.seat.nl/sport.