Senternovem


09-07-2007 | Nederland sluit Italiaans EUREKA voorzitterschap goed af

Maar liefst 27 projecten met Nederlandse deelname hebben eind juni op een officiële EUREKA vegadering in Rome het EUREKA label gekregen.

Op zijn minst opvallend is dat in 20 van de 27 projecten een Nederlands bedrijf het initiatief nam voor het opzetten van het internationale R&D project. Hiermee bekleedt Nederland de 3 plaats na Griekenland en Spanje. De projecten bestrijken weer een breed palet aan onderwerpen van life science tot ICT.

De totale waarde van de projecten is miljoen 36, 4 euro. Totaal zijn 214 nieuwe projecten gegenereerd met een totale waarde van ruim miljoen 343 euro.

Naast de reguliere projecten kent EUREKA ook de clusters. Clusters zijn strategische initiatieven waar meer landen en participanten aan deelnemen, en waar meer geld in omgaat dan in de reguliere projecten. In de sub-cluster projecten heeft Nederland het ook goed gedaan afgelopen EUREKA jaar. 6 Projecten zijn op initiatief van een Nederlands bedrijf opgestart en bij 13 sub-cluster projecten zijn Nederlandse deelnemers aangehaakt. Totaal is met deze deelname ruim miljoen 183 euro gemoeid. Voorbeelden van EUREKA clusterprojecten zijn ITEA 2, MEDEA+ en EURIPIDES.

Met deze mooie score is het voorzitterschapsjaar van Italië afgerond . De volgende voorzitter is Slovenië dat de voorzittershamer tot juli 2008 mag hanteren.