Provincie Groningen

Besluitenlijst Provinciale Staten 9 juli 2007

Provinciale Staten van Groningen hebben 4 juli jl. besloten Max van den Berg bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan te bevelen als commissaris van de koningin in de provincie Groningen. Provinciale Staten hebben verder onder meer gesproken over afwijking van het moratorium op de bouw van recreatiewoningen in Lauwersoog. De Partij van de Arbeid heeft het college van Gedeputeerde Staten mondelinge vragen gesteld over het schrappen van gesubsidieerde banen in Oost-Groningen.

1. Provinciale Staten bevelen Max van den Berg aan als commissaris van de koningin in de provincie Groningen
Provinciale Staten van Groningen hebben na een vertrouwelijke vergadering besloten Max van den Berg bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan te bevelen als commissaris van de koningin in de provincie Groningen. Van den Berg heeft aangegeven blij te zijn dat hij zijn brede ervaring kan inzetten voor de provincie Groningen. Hij zal zich de komende zes jaren sterk maken voor Groningen en de Groningers.
2. Financiële verordening fractievergoedingen Provinciale Staten hebben een wijziging voorgesteld van de Verordening waarin de financiële ondersteuning van fracties in Provinciale Staten is geregeld. Onder meer is besloten dat het vaste bedrag dat een fractie krijgt wordt opgehoogd naar EUR 12.500,-- (dit was EUR 7.999,--) . Het bedrag per fractielid is opgehoogd naar EUR 2.750,-- (dit was EUR 2.666,--).
3. Wijziging verordening bezwaarschriften tegen beschikkingen SNN Provinciale Staten hebben besloten het aantal leden in de bezwarencommissie van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) met twee leden uit te breiden tot vijf. Door het stijgen van het aantal bezwaarzaken is in de laatste jaren in toenemende mate een beroep gedaan op de externe bezwarencommissie van het SNN. De Staten vinden het van belang dat de commissie voldoende bezet is en blijft voor hoorzittingen.

4. Afwijking beleid bouw recreatiewoningen De Staten hebben ingestemd met het voornemen van het college van Gedeputeerde Staten om af te wijken van het provinciaal beleid recreatiewoningen (moratorium). De gemeente De Marne heeft namelijk in het kader van de opwaardering van het recreatiegebied bij Lauwersoog een structuurschets gemaakt waarin onder meer 31 recreatiewoningen zijn geprojecteerd; 12 woningen bij Zeilschool de Lauwer en 19 bij Camping Bos. Volgens het provinciaal beleid recreatiewoningen zijn per verblijfslocatie niet meer dan 10 recreatiewoningen c.q. chalets met een vloeroppervlakte van 50m2 toegestaan. De afwijking is in dit geval 2, respectievelijk 9 recreatiewoningen.

Het college van de gemeente De Marne heeft de provincie gevraagd een principe-uitspraak te doen over de bereidheid om voor het recreatiegebied bij Lauwersoog van het moratorium af te wijken. De Staten hebben hiermee ingestemd.

Mondelinge vragen
PvdA-Statenlid Daan Bultje stelde het college van Gedeputeerde Staten mondelinge vragen over het dreigende ontslag voor 210 werknemers van de Stichting Opmaat met een gesubsidieerde baan. Tijdens de recent gehouden Participatietop heeft het rijk aangegeven weer gesubsidieerde banen in het leven te roepen, voor de categorie die moeilijk aan een baan komt. Dhr. Bultje vroeg het college naar de mogelijkheden om die aangekondigde banen te gebruiken om de mensen die bij Opmaat ontslagen dreigen te worden, aan het werk te houden. Bultje vroeg verder of het college een deel van de door de regering aangekondigde nieuwe gesubsidieerde banen naar Oost-Groningen wil halen. De PvdA vindt dat een gesubsidieerde baan altijd te prefereren is boven werkloosheid. Werknemers in gesubsidieerde banen bieden vaak taakverlichting en een bijdrage aan de kwaliteit van dienstverlening in o.a. zorg- en onderwijsinstellingen.

Het college van Gedeputeerde Staten zal samen met gemeenten zoveel mogelijk partiële banen naar het Noorden proberen te halen. Het is niet mogelijk om het ontslag uit te stellen. Het gaat hier om de na-ijleffecten van de Wet werk en bijstand. Het college gaf aan de Statencommissie Economie en Mobiliteit over de genomen stappen te informeren. Ook zal het college kijken naar alternatieven voor gesubsidieerde banen.

Achtergrond
Opmaat bemiddelt mensen naar werk voor de gemeenten Winschoten, Scheemda, Reiderland en Bellingwedde. Door geldgebrek en regelgeving lukt het Stichting Opmaat niet om de betrokkenen nog langer aan het werk te houden. Hierdoor dreigt een sociaal drama, zeker gezien het feit dat sommigen al meer dan 10 jaar een gesubsidieerde baan hebben.

9 juli 2007