Gemeente Hilversum

Start herinrichting kruising kleine spoorbomen

3 juli 2007
Op de eerste dag van de schoolvakantie, a.s. maandag 9 juli, begint de gemeente met de herinrichting van de kruising
Koninginneweg/Schoolstraat (kleine spoorbomen). Tegelijkertijd begint op de Gijsbrecht van Amstelstraat de herinrichting van de kruising met de Bosdrift. Beide projecten zijn bewust in de schoolvakantie gepland. Nabijgelegen scholen hebben er geen last van en op de - soms lastige - omleidingsroutes rijdt minder autoverkeer dan normaal.

Koninginneweg/Schoolstraat
De herinrichting omvat de hele kruising en delen van de Koninginneweg en de Schoolstraat. De werkzaamheden zullen zes weken duren. De relatief lange duur heeft ermee te maken dat de gemeente voor werkzaamheden tegen de spoorlijn aan afhankelijk is van buitendienstellingen door de Spoorwegen.
Op de Koninginneweg wordt een honderd meter lange linksafstrook aangelegd voor autoverkeer dat de kleine spoorbomen wil oversteken. Achter de bomen ontstaat dan een gecombineerd fiets-voetpad. De bushalte ter hoogte van het bouwterrein bij de voormalige Tagrijn wordt verplaatst naar de andere kant van de kruising, opzij van het appartementencomplex voor senioren. De kruising krijgt nieuw, geluiddempend asfalt, ook het gedeelte van de Schoolstraat.

Pendelbus Media Park
De herinrichting van de kruising Koninginneweg/Schoolstraat maakt deel uit van het Integraal Bereikbaarheids Plan Hilversum e.o. (IBP). Dat plan beoogt Hilversum beter bereikbaar te maken met openbaar vervoer, auto en fiets. De herinrichting van de kruising gebeurt met het oog op een betere doorstroming van de bussen van Connexxion. In december gaat tussen het station en het Media Park vier keer per uur een speciale pendelbus rijden. Die zal straks over de Naarderstraat, waar de rijrichting half november wordt omgedraaid, een snelle route krijgen naar het Media Park. De verlengde linksafstrook voorkomt dat de pendelbus op zijn terugreis naar het station op de Koninginneweg wordt opgehouden door auto's die linksaf de overweg over willen. Onderdeel van het IBP is ook een fietspad langs het spoor tussen de kleine spoorbomen en de Crailose Brug. Dat fietspad wordt naar verwachting in de loop van volgend jaar aangelegd.

Afsluiting kleine spoorbomen
Voor de werkzaamheden wordt de kruising én de spoorwegovergang afgesloten voor het
autoverkeer. Over de spoorwegovergang wordt alleen voor voetgangers en fietsers een doorgang vrijgehouden.
Op het gedeelte van de Koninginneweg tussen de Lage Naarderweg en het werkterrein wordt tijdelijk tweerichtingsverkeer toegestaan.

Omleidingen
Autoverkeer van Over 't Spoor wordt omgeleid naar de grote spoorwegovergang en de Beatrixtunnel.
Vanuit het centrum wordt autoverkeer richting Hilversum-Noord omgeleid door de Beatrixtunnel, met uitzondering van vrachtverkeer hoger dan 3,50 meter. Dat wordt via de centrumring en de Hoge Naarderweg richting de Insulindelaan en het viaduct geleid. Voor de winkels op de Koninginneweg wordt vanaf de Stationsstraat een omleiding aangegeven over het Langgewenst en de Huizerweg (achter het marktterrein langs).

Gijsbrecht van Amstelstraat/Bosdrift
De kruising wordt in twee weken tijd volledig nieuw ingericht. Aan beide zijden van de kruising wordt op de Gijsbrecht van Amstelstraat een plateau aangebracht waaroverheen de uitgebogen fietspaden en de zebrapaden komen te lopen. Op de Bosdrift worden tussen de Irisstraat en de Gijsbrecht twee drempels aangebracht en nog een na de kruising, vlak voor de aansluiting met de Constantiastraat/Begoniastraat.

Omleidingen
Voor het doorgaande verkeer op de Gijsbrecht van Amstelstraat gelden omleidingen.
Vanaf de kant van de rotonde Utrechtseweg blijft de huidige omleiding in stand, dus over de
Neuweg-Hilvertsweg-Diependaalselaan-Loosdrechtseweg. Vanaf de kant van de Loosdrechtseweg wordt omgeleid over de Loosdrechtseweg, de Diependaalselaan en via de Utrechtseweg terug naar de Gijsbrecht van Amstelstraat.

Aanvullende maatregelen i.v.m. de bereikbaarheid van de Bosdrift Om het centrumdeel van de Bosdrift bereikbaar te houden wordt voor autoverkeer op het dan net voor bestemmingsverkeer opengestelde deel van de Gijsbrecht van Amstelstraat een route naar dat stuk Bosdrift aangegeven via de Gladiolusstraat en de Constantiastraat. Verder wordt op het deel van de Begoniastraat tussen de Hilvertsweg en de Bosdrift de rijrichting voor twee weken omgedraaid.