Nederlandse Spoorwegen

Persinformatie
Utrecht, 2 juli 2007

Andere tijden en andere sporen vanaf 9 juli

Kleine aanpassingen vertrektijden op dertig stations

Andere vertreksporen in `s-Hertogenbosch en Sittard

Vakantiedienstregeling in de Randstad

Treinreizigers doen er goed aan na te gaan of vanaf maandag 9 juli hun trein nog wel op dezelfde tijd en van het gebruikelijke spoor vertrekt. Op een dertigtal stations vertrekken treinen voortaan vanaf een ander spoor of enkele minuten eerder of later dan men gewend is. Ook gaat vanaf 9 juli de vakantiedienstregeling van start.

De dienstregeling die op 10 december 2006 van start gegaan is, was de eerste volledig nieuwe opzet van het treinverkeer in geheel Nederland sinds 1970. De ervaringen van het eerste halfjaar hebben geleerd dat het nieuwe schema goed werkt. Hier en daar bleken wat kleine aanpassingen nodig. Zo konden begin juni de verbindingen van de Randstad naar Zwolle enige minuten versneld worden door het veranderen van tijden van de brugopeningen van de IJsselbrug. Ook werd het gebruik van de sporen op Utrecht Centraal onlangs veranderd. Met ingang van 9 juli volgen meer veranderingen.

Vanaf 9 juli vertrekken op de stations `s-Hertogenbosch en Sittard treinen van andere sporen dan gebruikelijk. Verder gaan op een dertigtal stations treinen 1 of 2 minuten eerder of later vertrekken.
De nieuwe tijden en sporen zijn te vinden op www.ns.nl en zijn natuurlijk ook vermeld op de gele borden met vertrekinformatie op de betrokken stations. In de bijlage bij dit persbericht is een overzicht opgenomen van de veranderingen.

Vakantiedienstregeling
De jaarlijkse vakantiedienstregeling geldt dit jaar van 9 juli t/m 31 augustus. Omdat veel Nederlanders in deze periode op vakantie zijn, daalt het aantal reizigers met ongeveer 30%. Op een aantal trajecten in de Randstad rijden er daarom, vooral in de spits, iets minder treinen. Overal blijven minstens twee keer per uur reismogelijkheden bestaan. Op de gele borden met vertrekinformatie op de stations en op www.ns.nl is te vinden welke treinen wel rijden. Zie ook de bijlage bij dit persbericht.
Noot aan de redactie
Meer informatie: NS persvoorlichting 030-2357070 NS
NS is de grootste reizigersvervoerder op het spoor in Nederland en verzorgt over een spoorwegnet van ruim 2000 km lengte met 4500 treinritten per dag het vervoer van 1,1 miljoen reizigers. Daarvoor zijn bijna 2900 rijtuigen met 250.000 zitplaatsen beschikbaar. 25.000 NS-ers verzorgen de dienstverlening aan de klanten. In Nederland beheert NS 375 stations. NS speelt een belangrijke rol in de mobiliteit van Nederland: op de drukste corridors naar de Randstad en tussen de grote steden heeft de trein een marktaandeel tussen de 30 en 60%. NS stelt zich ten doel reizigers veilig, op tijd en comfortabel te vervoeren via aantrekkelijke stations.

NS Groep N.V., Utrecht Handelsregister Utrecht 30124358

Datum 2 juli 2007
Pagina 2/3

In het Verenigd Koninkrijk exploiteert dochterbedrijf NedRailways samen met haar Britse partner Serco twee vervoerconcessies: Mersey Rail rondom Liverpool en Northern Rail in het noorden van Engeland. Over het Nederlandse spoorwegnet rijdt naast NS nog een twintigtal andere vervoerders. Het beheer van de spoorweginfrastructuur (rails, wissels, bovenleidingen etc) en de railverkeersleiding zijn taken van ProRail. De Inspectie Verkeer en Waterstaat ziet toe op de spoorwegveiligheid in Nederland.
---
Bijlage bij persbericht
Andere vertreksporen vanaf 9 juli 2007: 's-Hertogenbosch-Eindhoven-Maastricht/Heerlen In 's-Hertogenbosch vertrekken de Intercity's richting Eindhoven en Maastricht/Heerlen vanaf spoor 6b. De stoptreinen richting Eindhoven vertrekken vanaf spoor 1b. 's-Hertogenbosch-Nijmegen-Arnhem In 's-Hertogenbosch vertrekken de Intercity's richting Nijmegen en Arnhem vanaf spoor 3b. De stoptreinen richting Nijmegen vertrekken vanaf spoor 3a. 's-Hertogenbosch-Utrecht C-Schiphol/Amsterdam C-Alkmaar-Schagen In 's-Hertogenbosch vertrekken de Intercity's richting Utrecht Centraal en Schiphol vanaf spoor 4a. De Intercity's richting Amsterdam Centraal, Alkmaar en Schagen vertrekken vanaf spoor 4b. De stoptreinen richting Utrecht Centraal vertrekken vanaf spoor 3b. Sittard-Maastricht
In Sittard vertrekken de stoptreinen richting Maastricht vanaf spoor 3. Op onderstaande stations vertrekken de treinen vanaf 9 juli één minuut eerder. Dit zijn de nieuwe tijden: Assen richting Zwolle om -.00 en-.22 Beilen richting Zwolle om -.31 Bilthoven richting Amersfoort om -.00 en -.30 en om -.16 en -.46 Breda stoptrein richting Tilburg ­ `s-Hertogenbosch - Utrecht C om -.24 en -.54 Den Dolder richting Utrecht Centraal om -.21 en -.51 Deurne richting Eindhoven om -.12 en -.42 en richting Venlo om -.19 en -.49 Driebergen-Zeist richting Utrecht C om -.02 en -.32, om -.13 en -.43 en om -.21 en -.51 en richting Arnhem om -.06 en -.36, om -.15 en -.45 en om -.26 en -.56 Gilze-Rijen stoptrein richting Tilburg ­ `s-Hertogenbosch - Utrecht C om -.01 en -.31 Harderwijk richting Zwolle om -.09 en -.39 Heerenveen richting Leeuwarden om -.32 en -.57

Datum 2 juli 2007
Pagina 3/3

Helmond richting Eindhoven om -.19 en -. 49 en richting Venlo om -.11 en -.41 Horst-Sevenum richting Eindhoven om -.00 en -.30 en richting Venlo om -.01 en -.31 Oss richting 's-Hertogenbosch om -.04 en -.34 en richting Nijmegen om -.13, -.26, -.43 en -.56 Ravenstein richting Nijmegen om -.18 en -.48 Tilburg Reeshof stoptrein richting Tilburg ­ `s-Hertogenbosch - Utrecht C om -.05 en -.35 Tilburg West stoptrein richting Tilburg ­ `s-Hertogenbosch - Utrecht C om -.09 en -.38 Veenendaal-de Klomp richting Utrecht Centraal om -.15 en -.45 Wijchen richting Nijmegen om -.24 en -.54 Zoetermeer richting Gouda om -.06 en -.36 en om -.21 en -.51 Zoetermeer Oost richting Den Haag Centraal om -.05 en -.35 en om -.19 en -.49 Vlissingen-Roosendaal v.v.
De Intercity's en stoptreinen van Vlissingen richting Roosendaal vertrekken op alle stations tussen Vlissingen en Bergen op Zoom twee minuten eerder. De Intercity's van Roosendaal richting Vlissingen vertrekken op alle stations tussen Goes en Vlissingen één minuut later.

Vakantiedienstregeling van 9 juli t/m 31 augustus Van maandag tot en met vrijdag rijden minder treinen op de volgende trajecten: Twee ochtendspitstreinen Enkhuizen/Hoorn Kersenboogerd ­ Amsterdam Centraal Twee avondspitstreinen Amsterdam Centraal ­ Hoorn ­ Enkhuizen Twee ochtendspitstreinen Lelystad ­ Duivendrecht ­ Schiphol Twee avondspitstreinen Schiphol ­ Duivendrecht ­ Lelystad Spitstreinen Rotterdam Centraal ­ Vlaardingen Centrum v.v. Spitstreinen Rotterdam Centraal ­ Gouda Goverwelle v.v. Spitstreinen Gouda ­ Leiden Centraal v.v. Spitstreinen Alphen aan den Rijn ­ Leiden Centraal v.v. Spitstreinen Utrecht Centraal ­ Veenendaal Centrum v.v. Stoptreinen Leiden Centraal ­ Dordrecht v.v.


---- --