NCRV

NCRV Dokument

Het blijft toch je vader

Maandag 9 juli 2007
Nederland 2, 22.50 uur

In NCRV Dokument Het blijft toch je vader een indringend portret van de alcoholistische Martin van Wijk, zijn vrouw Dineke en hun zoon Wouter. Martin had een mooi groot huis in een Rotterdamse buitenwijk, een goede baan als vertegenwoordiger en een ogenschijnlijk normaal gezinsleven. Maar Martin dronk, vele liters bier per dag. Op zijn werk meldde hij zich regelmatig ziek en hij dook dan de kroeg in. Maar dan rijdt Martin zijn auto total loss, recht voor het Rotterdamse politiebureau. Bij controle blijkt dat hij drie promille alcohol in zijn bloed heeft, of zoals zijn vrouw Dineke zegt, âer zat nog wat bloed in zijn alcohol.â. Voor zijn baas is de maat vol. Martin wordt op staande voet ontslagen en het gezin belandt in de bijstand.

Dertig jaar lang overmatig drankgebruik heeft Martinâs geheugen ernstig aangetast. Hij lijdt aan het syndroom van Korsakoff en wordt opgenomen in een verpleeghuis. Voor Martin zijn er drie dingen belangrijk in het leven: zijn biertjes, zijn shag, en daarna het zakgeld waarvan hij weer biertjes kan kopen. In het Humanitas huis waar Martin verblijft wordt zijn drankverslaving niet aangepakt. Want Martin is wilsbekwaam, zolang hij geen overlast veroorzaakt, heeft hij de vrijheid om dagelijks ruim vele liters bier achterover te slaan.

Ondanks de jarenlange geestelijke en lichamelijke mishandeling door echtgenoot en vader Martin willen Wouter en Dineke de aan alcohol verslaafde man niet opgeven. Maar dan wordt bij Dineke een kwaadaardige tumor aan de alvleesklier geconstateerd. Dineke beseft dat ze niet meer lang te leven heeft en dat Wouter straks alleen staat voor de verzorging van zijn vader.

Nederland telt schatting tussen de 185.000 en 350.000 alcoholisten. Veel alcoholisten ontkennen hun probleem zeer lang. Bovendien is alcohol een maatschappelijk geaccepteerde drug, waardoor alcoholisme niet snel wordt onderkend en de grens tussen gezelligheids- en probleemdrinken erg vaag is.

Camera en regie: Gerald van Bronkhorst
Producent: Man & camera
Eindredactie NCRV: Jelle Peter de Ruiter