Ingezonden persbericht

Laatste persbericht van de SLAM Deltaweek.


SLAM Deltaweek

Spanning, gezelligheid en veel wind. Dat zijn de woorden die de afgelopen SLAM Deltaweek karakteriseren. 'Het was een materiaalslag, zowel voor schip als bemanning', zei een schipper gisteren al. En dat klopt. De weersomstandigheden bezorgden het evenement een roerige week. Een overzicht:

Vrijdag 29 juni
De SLAM Deltaweek ging van start met de Aanbrengrace. Deze traditionele wedstrijd brengt de zeilers van Holland naar Zeeland. Door de voorspelde harde wind deden er maar 25 boten mee, minder dan gepland. Bij de start in Bruinisse was er één kleine aanvaring, verder verliep de wedstrijd goed. Zaterdag 30 juni
Een mooie dag. De hele Oosterschelde lag vol met zeilboten, zo'n 160 stuks. Aan beide zijden van de Zeelandbrug werden races gevaren. Alles ging volgens planning. 's Avonds kwam Hiswa-voorzitter Luit Ezinga de SLAM Deltaweek officieel openen. In zijn speech liet hij doorschemeren zich voor de watersport te willen inzetten.
Zondag 1 juli
Ondanks de slechte voorspellingen hadden de deelnemers opnieuw geluk met het weer. Er waaide een flinke wind, maar het zonnetje liet de zeilers niet in de steek. Alleen had de organisatie de handen vol aan de draaiende wind. Keer op keer moesten de boeien op de juiste positie worden gelegd. Niet iedereen doet de hele week met en daarom keerden een aantal zeilers na de finish direct huiswaarts. Gelukkig bleven nog genoeg mensen de prijsuitreiking afwachten en was het gezellig druk in Zierikzee. Maandag 2 juli
De races voerden de zeilers naar Sint Annaland. Door de week zijn er altijd minder deelnemers, maar met veertig overgebleven boten was er nog genoeg competitie. Het weer was wisselvallig met zon, harde windstoten en stortbuien. In het wedstrijdveld meldde de Roark zich als nieuwe kandidaat winnaar. Schipper Kees Kaan heeft het weekend niet meegedaan, maar maakte op zijn eerste dag duidelijk favoriet te zijn. Het leuke van de door de weekse wedstrijden van de SLAM Deltaweek is de sfeer. Die is wat gemoedelijker en meer ontspannen.

Dinsdag 3 juli
De vloot liet Sint Annaland achter zich en zette koers naar Wemeldinge. De fikse wind liet de zeilers in hoog tempo over de Oosterschelde varen. De wind en de regen nam in de loop van de dag af. Hoewel het pas de tweede keer is dat de vloot van de SLAM Deltaweek Wemeldinge aan doet, is het al een leuke traditie aan het worden. Voor de zeilers dragen de te winnen prijzen (een magnum champagne) daar zeker aan bij. De winnaar van gisteren, Roark, maakte vandaag een fout bij het ronden van een boei. Zoals het volgens de regels van de sportiviteit bij het zeilen hoort, trok hij zich terug toen hij zich bewust werd van zijn fout. Daardoor verspeelde hij een zekere overwinning in zijn klasse. Het team Bom met de Elyxser maakte van de gelegenheid gebruik om de overwinning in de klasse op te eisen.

Woensdag 4 juli
De wedstrijd leidde naar de Val (de Schouwse kant van de Zeelandbrug). De wind waaide stevig en flinke regenbuien trokken over. Een aantal deelnemers hielden het voor gezien en staakte de wedstrijd. Maar vooral de organisatie had het vandaag moeilijk. Het start- en finish schip, een schip van de 'bruine vloot', voer na de start op de motor naar de geplande finish positie. Halverwege raakte een los drijvende lijn in de schroef waardoor de motor blokkeerde. Zonder motor kon het schip niet naar de finish. Via de marifoon werd aan de deelnemers kenbaar gemaakt dat ze bij de finish zelf hun tijd moesten opnemen. Een van de comitéleden die in Zierikzee op zijn mosselkotter aan het werk was bleek bereid om direct de plaats van het finishschip in te nemen. Op die manier lukte het om toch een normale uitslag van de race te krijgen.

Donderdag 5 juli
De boten voeren een wedstrijd aan de westkant van de Zeelandbrug met start en finish in Colijnsplaat. Veel zeilers bleven aan de kant vanwege de harde wind en de vermoeidheid die na een aantal dagen was toegeslagen. De deelnemers in de rond- en platbodems lieten allen verstek gaan.

Vrijdag 6 juli
De Veronica- en de Roompot race stonden op het programma. Deze wedstrijden worden traditiegetrouw op zee gevaren. In verband met de harde wind had de organisatie deze wedstrijden verplaatst naar de Oosterschelde. De meeste zeilers vonden het ondanks deze beslissing niet verstandig het water op te gaan. In totaal verschenen er in de verschillende klassen dan ook maar 12 zeilers aan de start. In de loop van de race
besloten nog eens 8 zeilers om tussentijds te stoppen omdat ze de omstandigheden te zwaar vonden en hun spullen heel wilden houden. Uiteindelijk voltooiden maar 4 zeilers de race! In de ORC B was er een spannende race tussen de twee rivalen Evert van de Zande met de Anne Mazurka en Hans de Waal met Kopje kleiner. Een duel dat door De Waal werd gewonnen. Als outsider wist Arjan Zwart met de Waterzooi zich tussen de beide rivalen als 2e te plaatsen.

Zaterdag 7 juli
Eindelijk waren de weergoden de SLAM Deltaweek weer gunstig gezind. Een lekker windje blies over de Oosterschelde. Met een kleine tachtig deelnemers aan de start in Colijnsplaat mocht de organisatie niet klagen. De ORC-A en B-klasse hadden beide ongeveer dertig zeilers die meededen. De opkomst bij het Nederlands Kampioenschap voor de X-79 en X-99 was mager. Beide klassen hadden zeven strijders om de titel in de wacht te slepen. Bij de ongemeten klasse waren er twee deelnemers en die haakten af. Daarmee was ook meteen de winnaar bekend. Deze boot wint een meting en zullen we volgend jaar dan niet meer in deze klasse terug zien. Zondag 8 juli
De laatste dag. Het Nederlands Kampioenschap voor de X-79 en X-99 viel niet mee. Vandaag stond er eerst geen wind en daarom werd om 13.30 uur besloten door de X-klasseorganisatie de wedstrijden af te blazen. Dit maakt dat het kampioenschap ongeldig is, aangezien er maar één dag is gevaren. Uiteindelijk kwam er toch een windje en voeren de ORC-B boten één wedstrijd en een deel van de ORC-A vloot een afgekorte wedstrijd. Na de wedstrijd was er in Colijnplaat een geanimeerde prijsuitreiking. Hoewel er geen geldig kampioenschap was gevaren kreeg bij de X-99 boten de schipper van de Ganzu dhr Zaun, die na de wedstrijden van gisteren het klassement aanvoerde, de wissel prijs mee. Niet als kampioen 2007 maar omdat hij vorig jaar kampioen was geworden.

Overall winnaars Slam-Deltaweek 2007.
Kabbegattrofee ORC B 2
NED 4235 Kopje Kleiner Hans de Waal Bruinisse

Scheldebel ORC B 3
NED 2798 ` Twee Gezusters Hans Zuiderbaan uit Terneuzen met het belofte team

Stuurboordlicht ORC B 4
NED 700 L'Esprit du Morbihan Vincent de Vries Goedereede/Middelburg.

Nieuwe prijs ORC B 5
Ned 2684 Impulse C Baas Weteringbrug

Zilveren Drommedaris R & P B
VB 186 Nieuwe Maen EW v.d. Dussen Moergestel

Buutengaetstrofee R & P C
VC 111 Schuimer Familie Overwater Mijnsherenland

De ORC-CLUB meting Overall Ongemeten
Uilenspiegel Rob Nagelkerke Heinkenszand

Het Zilveren schip ORC A 1 en 2
NED 6820 Amiga Joost Nijpels Kalmthout

Scheepsbel ORC A 3, 4, 5
NED 5458 Geintje F. van Dijk Oss