KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

9-7-2007

Nederlanders presteren goed in Cascais op WK Zeilen

De Koning en Berkhout aan de leiding
Marcelien de Koning en Lobke Berkhout mochten zich vandaag uitleven op de al bijna beruchte baan vijf waar altijd veel wind staat. Dat ging de Amsterdamse Wereldkampioenen goed af. Ze begonnen met een
overwinning in race drie en een tweede plaats in de vierde race.

De zeilsters uit de Delta Lloyd Kernploeg bekijken alles dag voor dag. We zijn nog maar helemaal aan het begin van het evenement. We kijken nog niet naar het klassement. We wilden goed starten en dat is gelukt. We hadden er ook zin in om weer eens te varen, zegt Lobke Berkhout.

Er stond heel veel wind op baan vijf. Marcelien de Koning vertelt. Normaal gesproken lagen we met dit soort condities alleen op kop maar de Fransen lagen nu eens in de buurt. En het is belangrijk om geen risico te lopen als je op kop ligt met deze windkracht. Er kan zo wat mis gaan. Dan moeten we behouden varen zonder onze voorsprong weg te geven.

Opvallend was dat Lisa Westerhof en Merel Witteveen het ook heel goed doen. Westerhof die al eens met Margriet Matthijsse op de Olympische Spelen heeft gevaren in de 470 is dit jaar weer in de boot gestapt met Westerhof. Dit relatief nieuwe duo in deze klasse eindigden tweede keer als tweede. Westerhof en Witteveen staan nu twintigste in het algemeen klassement.

Casper Bouman in benarde situatie
Pa na middernacht van 7 juli werd een collectief protest van Bouman en drie anderen tegen het wedstrijdcomité afgewezen. Bouman en zijn medestanders voeren een extra ronde en finishten na de tijdslimiet. Ze werden gediskwalificeerd. Extra wrang is het feit dat de huidige Wereldkampioen Bouman voorin zat. De huidige Wereldkampioen kan zich nu geen enkele misstap meer permitteren.

Bouman zag voor de start van race drie, ten tijde van het vijf minuten signaal, dat het wedstrijdcomité twee rondes aangaf. Achteraf blijkt dat maar een ronde te zijn geweest. Bouman zijn kritiek was dat de organisatie niet de baan mag wijzigen na het vijf minuten
voorbereidingssignaal. De international jury geloofde de versie van Bouman en de andere vier windsurfers niet en gaf aan dat het
wedstrijdcomité correct gehandeld had.

De Hagenees zeilde weer goed vandaag en staat nu er nu nog redelijk bij maar kan absoluut geen risico nemen. De zeilers mogen hun
slechtste resultaat van de serie van tien wedstrijden aftrekken. Een extra diskwalificatie is dodelijk. In dat geval kan Bouman bij wijze van spreken inpakken. Bouman staat twaalfde met negentien punten. Ik ben extra gemotiveerd om de boel op het water weer recht te trekken. De eerste dag zat ik aan de verkeerde kant van een winddraai en werd achtste, toen vierde. Daarna ging het steeds beter. Gisteren had ik een hele goede race die niet goed uitpakte en vandaag voelde het heel goed. Ik lag een straatlengte voor. Door de wisselende condities lag ik ineens zesde en wist als tweede te eindigen. Ik weet dat het kan. Ik wil het maximale eruit halen en op het podium terecht komen.

Booth en Nieuwenhuis tweede in algemeen klassement
Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis deden ook goede zaken. De
catamaranspecialisten scoorden een knappe derde en tweede plaats. De Nederlanders staan nu derde, zeven punten achter op de leiders uit Spanje Echavari en Paz. Carolijn Brouwer en Sebbe Godefroid (BEL) staan tweede in het klassement.

Met dit resultaat kwalificeren Booth en Nieuwenhuis Nederland als land voor deelname aan Olympische Spelen in de Tornado klasse aangezien het duo niet slechter kan eindigen dan een vierde plaats. Tevens verwerven Booth en Nieuwenhuis daarmee een volle nominatie voor de Spelen. Dat betekent dat ze zeker zijn van een ticket naar China als er geen ander Nederlands team zich ook nomineert in de tussentijd en de heren vormbehoud aantonen.

Morgen varen de beste tien de allesbeslissende Medal race in de Tornado klasse. Booth en Nieuwenhuis moeten in elk geval vier plaatsen beter eindigen dan hun Spaanse rivalen willen ze die nog inhalen in de strijd om het wereldkampioenschap. Medal race 16.30 uur lokale tijd (17.30 uur Nederlandse tijd).