Wageningen Universiteit

14 jun 2007

Landschapsecologie werkt

Van 8 tot en met 12 juli houdt de internationale Associatie voor Landschapsecologie (IALE) haar zevende wereldcongres in Wageningen en Ede onder het motto âWetenschappelijke principes in de praktijkâ. Het congres laat zien wat er in de afgelopen 25 jaar aan inzichten is ontwikkeld over het functioneren en beheren van landschappen onder druk van een verstedelijkende maatschappij. Tevens laat het in 15 excursies zien hoe we in Nederland die principes als oplossingen voor problemen in de praktijk brengen.

Op het congres komen ruim 700 wetenschappers, landschapsontwerpers en landschapsbeheerders hun ervaringen en kennis uitwisselen over globalisering, de fragmentatie van landschappen, ecologie in een verstedelijkende wereld en aanverwante problemen. Daarnaast laten Nederlandse wetenschappers en praktijkmensen zien hoe in de afgelopen jaren die kennis ook daadwerkelijk in de praktijk is toegepast. Dit zal voor veel deelnemers een kennismaking zijn met de harde werkelijkheid van samenwerken, compromissen sluiten en toch aan je principes vasthouden om een betere leefomgeving te ontwikkelen. Op het congres worden lezingen gehouden en posterpresentaties gegeven in elf themaâs. Deze zijn:

Thema 1: Landschap, landgebruik en beleid

Thema 2: Ecologie van het stedelijk milieu en transport

Thema 3: Ecologische netwerken en landschapsfragmentatie

Thema 4: Ecohydrologie, water en rivieren

Thema 5: Monitoring en landschapsclassificatie

Thema 6: Cultuurlandschappen en beheer

Thema 7: Landschapsveranderingen

Thema 8: Global Change en de invloed op het landschap

Thema 9: Ecologische principes voor landschapsplanning en ontwerp

Thema 10: Bossen, vegetatie in het landschap

Thema 11: Landscapes for Life (30 EU projecten)

Naast deze themaâs die parallel op het congres behandeld worden zijn er plenaire lezingen door wetenschappers van wereldnaam.

Veel van de resultaten van wetenschappelijk onderzoek worden in Nederland al in de praktijk gebracht. Om dat onder de aandacht te brengen en te bespreken worden op woensdag 11 juli en vrijdag 13 juli excursies gehouden als integraal onderdeel van het congres. Ze hebben betrekking op verschillende themaâs. Het hele congres gaat dan op pad om te praten met de mensen die in de praktijk realiseren wat wetenschappers bedenken en ontwerpen.
De volgende excursies worden gehouden:

1. Biesbosch, (project Ruimte voor de Rivier met maatregelen voor waterberging en rivierverruiming met Biesboschveteraan Ies Zonneveld als gids)

2. Natuur en van Gogh (Hoge Veluwe en Kröller Müller Museum)
3. Deltawerken en Tiengemeten (discussie ter plekke over het beheer van het Haringvliet met het oog op waterkwaliteit, kwantitatief waterbeheer en Tiengemeten als nieuw natuurgebied)
4. Boundless Parks (plannen en beheer voor een Veluwe die in staat is klimaatverandering en landgebruiksveranderingen te weerstaan en te gebruiken)

5. Oostvaardersplassen (het jongste Nederlandse natuurgebied met wildbeheer en de daaraan gerelateerde problemen en beheersvragen)
6. Road ecology (een excursie die in Noord-Brabant diverse locaties bezoekt tussen Den Bosch en Eindhoven waar wildviaducten zijn aangelegd, zelfs voor amfibieën)

7. Nieuwe en oude landschappen in de nationale Ecologische Hoofdstructuur (Eschmarke (Enschede), de Doorbraak (Almelo-Enter) en landgoed Ampsen)

8. Noord-Hollandse Waterleidingduinen (gebruik van de duinen voor waterzuivering en inrichting van het gebied als natuurgebied en recreatiegebied)

9. Millingerwaard (herstel van riviernatuur en het maken van ruimte voor de rivier aan het begin van de Rijndelta)
10. Wieden en Weerribben (voor velen een unieke kennismaking met het laagveengebied en de wijze waarop het beheerd wordt)
11. Wageningen tour on bicycle (de verbinding tussen rivier (Nederrijn) en Veluwe, ontwikkelingen rond Wageningen en het Renkums beekdal)

12. Veluwezoom (toepassen van wildbeheer in Nationaal Park Zuidelijke Veluwezoom)

13. Stadsecologie workshop (op Alterra) op woensdag en excursie op 13 juli (onder leiding van de Amsterdamse stadecologen naar Amsterdam)

14. De Hollandse waterlinie (UNESCO Cultuurgoed en in stand houden cultuurlandschap)

15. Drentse Aa en Hunzedal (traditionele landschappen en beekherstel de Hunze)