Het Zwanenmeer met Angela Schijf

13.06.2007 / 14:46 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Holland symfonia

Holland symfonia

Holland symfonia brengt familievertelconcert voor jong en oud

Met de intentie om kinderen en hun ouders in de ban te brengen van symfonische muziek presenteert Holland Symfonia ieder seizoen diverse familieconcerten. Bij de ontwikkeling van deze concerten werkt het orkest onder meer samen met vooraanstaande acteurs, regisseurs en schrijvers, en worden er bijzondere decors en belichting gebruikt. In opdracht van Holland Symfonia heeft kinderboekenschrijfster Imme Dros een van de mooiste balletsprookjes, Het Zwanenmeer van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, bewerkt tot vertelconcert. Op 8 juli vertelt actrice Angela Schijf in de Philharmonie Haarlem om 14.00 uur onder begeleiding van het orkest het eeuwenoude verhaal van Prins Siegfried en zijn grote liefde Odette, die betoverd is door de slechte Roodbaard. Illustrator, tekenaar en animator Harrie Geelen heeft enkele toepasselijke animaties gemaakt, die tijdens het vertelconcert sfeervol op doek worden geprojecteerd. Holland Symfonia staat onder leiding van zijn eigen chef-dirigent Otto Tausk.

Programma:
Zondag 8 juli 2007, 14.00 uur Philharmonie Haarlem
Dirigent: Otto Tausk
Vertelster: Angela Schijf
Tekst: Imme Dros
Animator: Harrie Geelen

Muziek:
Uitgebreide suite uit Het Zwanenmeer
van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

// EINDE PERSBERICHT //

Voor biografieën en meer informatie zie hieronder:

Informatie:
Voor meer informatie over dit concert kunt u terecht bij Arthur van Ooyen, Holland Symfonia, afdeling Marketing en Communicatie, tel. 020 551 88 23, of bezoek de website: www.hollandsymfonia.com.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij:
Philharmonie Haarlem, tel. 0900 5111 222 of www.hollandsymfonia.com.

Biografieën:
Holland Symfonia, een symf-unique orkest
Holland Symfonia viert in 2007 zijn vijfjarig bestaan. Het orkest, dat met een muzikaal gezelschap van ruim 140 musici in wisselende samenstelling in concertzaal en theater optreedt, heeft in dit lustrumjaar een nieuwe chef-dirigent aangesteld: Otto Tausk. Holland Symfonia neemt in meer dan een opzicht een bijzondere plaats in binnen het Nederlandse orkestenbestel: het is niet alleen het eerste orkest van de 21e eeuw, maar ook het op één na grootste orkest van Nederland. Bovendien is Holland Symfonia de vaste partner van Het Nationale Ballet, en begeleidt het geregeld de Nationale Reisopera, het Nederlands Dans Theater en een aantal professionele- en amateurkoren. Als podiumorkest treedt Holland Symfonia op in de Randstad, met als vaste speelplaats de Philharmonie in Haarlem.
Het orkest programmeert zijn aanbod per segment. Hiermee wil Holland Symfonia het publiek optimaal bedienen in de keuze voor concerten, en appellerend werken per interessegebied. Ieder segment heeft zijn eigen context: van traditioneel tot modern klassiek en van familieconcerten tot kamermuziek. Holland Symfonia onderscheidt een programma met de volgende segmenten: HS Hedendaags (modern, hedendaags), HS Classic (traditioneel klassiek), HS LIVE (specials, cross-overs, familieconcerten en educatie) en HS Kamermuziek.
In de komende jaren wil Holland Symfonia zich verder ontplooien als orkest met een eigen, herkenbare speelwijze voor een gemêleerde doelgroep. Om dit te realiseren zoekt het orkest de uitdaging om nieuwe culturele samenwerkingsverbanden aan te gaan, en verleent het zijn medewerking aan bijzondere muzikale uitvoeringen en innovatieve presentatievormen.

Otto Tausk, chef-dirigent
Otto Tausk is een veelzijdig dirigent. Naast het dirigeren van symfonieorkesten in binnen- en buitenland, leidt hij regelmatig ensembles die zich toeleggen op hedendaagse muziek. Op negenjarige leeftijd won Tausk als violist de eerste prijs op het Kent Festival. Later behaalde hij als dirigent aan de Accademia Musicale Chigiana - de legendarische dirigentencursus te Siena - niet alleen 'con onore' de eerste prijs, maar ook de Emma Contestabile-prijs. In het dirigentenconcours van Besançon werd hem de speciale Operaprijs toegekend. Als assistent-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest kreeg Tausk de mogelijkheid zich verder te ontplooien. Diverse malen viel hij in voor chef-dirigent Valery Gergiev, wat enkele memorabele concerten opleverde. Zo schreef de NRC in januari 2004, na een concert met onder andere de 'Vijfde symfonie' van Tsjaikovski: 'In de uitverkochte grote zaal van De Doelen presenteerde Otto Tausk zich als een dirigent die weet van passie en poëzie.' In juni 2006 dirigeerde Tausk de nieuwe opera 'After Life' van Michel van der Aa. Deze productie van de Nederlandse Opera vormde de opening van het Holland Festival 2006. Met ingang van dit seizoen is Tausk aangesteld als chef-dirigent van Holland Symfonia.

Angela Schijf
Actrice Angela Schijf verwierf grote bekendheid met haar rol als Kim (1996 - 1999) in Goede Tijden, Slechte Tijden, waarvoor zij in 1999 een Academy Award won. Daarna speelde zij de hoofdrol in de speelfilms Ik ook van jou (2001) en in Van God Los (2003). Voor deze rollen ontving ze de prijs voor 'Beste Europese actrice' op het filmfestival van Lecce, Italië. Met Pieter Kuipers, de regisseur van Van God Los, maakte Angela in 2003 eveneens De Ordening voor de NPS. Ook in het musicalgenre heeft Angela haar sporen verdiend. Voor haar rol in 42nd Street (2000 - 2001) werd ze beloond met een Musical Award voor 'Beste Vrouwelijke Nieuwkomer'. Het jaar daarna speelde ze in het toneelstuk Momenten van Geluk van Joop van den Ende Theaterproducties. In 2004 stond ze samen met Anne-Wil Blankers, Victor Löw en Marcel Hensema op het toneel in Glazen Speelgoed. Recentelijk werkten regisseur Pieter Kuipers en Angela opnieuw samen, nu aan de nieuwe Nederlandse familiefilm De Griezelbus die eind 2005 in de bioscoop te zien was.