NEN


Luchten is niet hetzelfde als ventileren

vrijdag 6 juli 2007, 08:41

Bijna iedere Nederlander (96%) weet dat ventileren belangrijk is voor de gezondheid. Nog eens 72 procent voegt eraan toe dat ventileren eigenlijk 24 uur per dag zou moeten gebeuren. 77 Procent denkt er echter goed aan te doen juist te ventileren als er niemand in huis of in een kamer aanwezig is, omdat dan ook niemand last heeft van kou of tocht. Slechts 23 procent beseft dat ventileren juist vooral nodig is als er wél mensen aanwezig zijn. En 37 procent meent dat het openzetten van een buitendeur een goede bijdrage levert aan de ventilatie van de woning.

Niet alleen de ventilatie in scholen kan beter, zoals het afgelopen jaar is gebleken uit verschillende onderzoeken, maar ook die in de Nederlandse huizen. Dat mag blijken uit recent onderzoek naar het ventilatiegedrag van Nederlanders door de Belgische fabrikant Jaga. Deze van origine radiatorenfabrikant legt zich steeds meer toe op systemen voor de complete klimaatbeheersing in private woningen. Uit onderzoek van de fabrikant blijkt dat "er veel wordt gelucht in Nederland maar veel te weínig wordt geventileerd, vooral in slaapkamers".

Ventileren betekent op een gecontroleerde manier voortdurend lucht binnenlaten, terwijl het tegelijkertijd behaaglijk blijft. Vooral dat laatste is voor veel mensen een reden om vooral in koele maanden geen frisse lucht het huis binnen te laten. Onderzoek heeft aangetoond dat in die periode weliswaar twintig procent van de warmte door ventilatie verloren gaat, maar dat een belangrijk deel weer wordt teruggewonnen. Zelfs zonder warmteterugwinning (WTW), doordat de vochtige en bedompte lucht wordt vervangen door droge lucht, die veel gemakkelijker door de cv-installatie is op te warmen. Het behoud van de behaaglijkheid is voor veel mensen een reden om vooral bij koeler weer kamers te luchten wanneer er niemand is. Maar juist dan is het minder hard nodig, want dan komt er geen CO2 in de lucht en geen vocht door uitademing.

Luchten
Ventilatie op beperkte schaal is dan niettemin aan te raden, onder meer om de lucht droog te houden zodat de radiatoren de woning weer sneller opwarmen bij thuiskomst. De meeste Nederlanders beperken zich echter tot luchten. Ongeveer de helft vindt het openzetten van een raam of deur gedurende een paar uurtjes per dag voldoende. Wie beschikt over een raamrooster of bovenlicht laat dit vaak wel dag en nacht openstaan.In de wintermaanden gaan deze ventilatieopeningen echter vaak alsnog een deel van het etmaal dicht, juist wanneer men thuis is en ventilatie dus het hardste nodig is. Slaapkamers vormen volgens het onderzoek het dieptepunt. Terwijl mensen er gemiddeld acht uur liggen in- en uit te ademen, laten ze geen verse lucht binnenkomen.

Bron: Jaga
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 1087:2001 nl (Norm) NPR 1088:1999 nl (Norm) NEN 8087:2001 nl (Norm) Praktijkgids Bouwbesluit Ventilatie (Publicatie) Ventilatie (Cursus) Vakblad InstallatieMagazine (Publicatie) NEN InstallatieMail (Publicatie)
[s?DetailPagina.Nieuws.Luchten_is_niet_hetzelfde_als_ventileren.242501 ]