Gemeente Roermond

Gemeente Roermond wint alfabetiseringsprijs

Op de jaarlijkse "deelnemersdag" van de stichting ABC heeft wethouder Kemp van de gemeente Roermond uit handen van voorzitter Hanny de Geus van de stichting ABC de eerste prijs in ontvangst mogen nemen voor de aanpak van laaggeletterdheid in de gemeente Roermond. De Stichting ABC, afdeling Limburg is belangenbehartiger in de bevordering van alfabetisering. De stichting benadrukt het belang van de aanpak van laaggeletterdheid onder andere bij provincie en gemeenten.

Tijdens de drukbezochte deelnemersdag, die op 16 juni jongstleden in Venlo werd gehouden, konden de aanwezigen (veelal laaggeletterden en docenten van Regionale Opleidingscentra) hun stem uitbrengen op de Limburgse gemeente die voorop loopt in de aanpak van laaggeletterdheid. Uit de drie genomineerde gemeenten, te weten Heerlen, Beek en Roermond, kwam de gemeente Roermond als winnaar naar voren.

Laaggeletterdheid staat landelijk in de belangstelling. Op velerlei manieren wordt aandacht gevraagd voor dit onderschatte probleem. Ook gemeenten kunnen in de aanpak van laaggeletterdheid een belangrijke rol spelen.

De Regionale Opleidingscentra vervullen eveneens een belangrijke rol in de aanpak van laaggeletterdheid. Middels het maken van afspraken tussen de gemeente en het ROC worden op de ROC's cursussen alfabetisering verzorgd. In de bestrijding van laaggeletterdheid van de gemeente Roermond staat de uitwerking van het "plan van aanpak" centraal. De gemeente Roermond maakt werk van de aanpak van laaggeletterdheid door tal van activiteiten uit te voeren om analfabetisme te bestrijden, onder meer door, in samenwerking met ROC Gilde, educatie in te kopen voor alfabetiseringscursussen. Daarnaast geeft de stichting ABC voorlichting aan medewerkers van de gemeente Roermond om laaggeletterdheid bij klanten te herkennen. Roermond streeft ernaar om het aantal laaggeletterden dat deelneemt aan een cursus alfabetisering te verdubbelen. Hierover zijn met het ROC Gilde afspraken gemaakt voor wat betreft de inkoop van deze educatie. Wethouder Kemp was zeer verrast en uitermate tevreden met de toekenning van deze prijs en de bijbehorende sculptuur.
Volgend jaar wordt de deelnemersdag in de gemeente Roermond gehouden. Publicatiedatum: 06.07.2007 Bijgewerkt: 06.07.2007