Gemeente Roermond

'Convenant voorkomen huisuitzetting' wegens succes in 2007 voortgezet

Het 'Convenant voorkoming huisuitzetting' dat eind 2005 werd ondertekend, blijft ook in 2007 van kracht. De deelnemende partijen ervaren de samenwerking als zeer positief en effectief. Zij blijven zich inzetten om huisuitzettingen wegens huurschuld te voorkomen.

Evaluatie positief

Eind 2005 ondertekenden verschillende partijen het 'Convenant voorkoming huisuitzetting'. De aanleiding was het toenemend aantal ontruimingen in Roermond. Na ruim een jaar ervaring, is uit een recente evaluatie van de stuurgroep* gebleken dat het aantal ontruimingen in 2006 ten opzichte van 2005 is gedaald met 33 procent. Er kan met recht gesproken worden van een trendbreuk! De partijen zijn van mening dat het convenant hieraan een belangrijke bijdrage heeft geleverd. Op landelijk niveau neemt het aantal huishoudens met problematische schulden en het aantal huisuitzettingen namelijk toe. In 2007 willen de partijen nog intensiever samenwerken. Zo is afgesproken meer structuur en continuïteit te geven aan gegevensuitwisseling tussen de betrokken partijen. Verder neemt de gemeente Roermond het voortouw om een eisenpakket op te stellen voor de inrichting van een gezamenlijk klantendossier. Sinds dit jaar is WoonGoed 2-Duizend als vierde corporatie aangesloten bij het convenant.

Doelstelling

De doelstelling van het convenant is het voorkomen van huisuitzettingen als gevolg van huurschulden, door samenwerking tussen de betrokken partijen. Met het ondertekenen van het convenant verplichtten de deelnemende instanties zich tot een gezamenlijke inspanning en verantwoordelijkheid ten aanzien van (dreigende) huisuitzettingen. Er zijn afspraken vastgelegd over de hulpverlening aan mensen met een problematische huurachterstand. Het convenant houdt onder meer in dat de corporaties hun huurders (doorver)wijzen naar de dienstverlening van het Loket Schuldhulp Roermond. Binnen dit loket zijn de gemeente Roermond, de Kredietbank Limburg en het Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg vertegenwoordigd.

Doelgroep

De huishoudens waarvoor het convenant is afgesloten huren een woning bij één van de deelnemende corporaties in Roermond. Daarbij richt de overeenkomst zich op huishoudens die met uitzetting worden bedreigd als gevolg van oplopende huurschuld. Om uitzetting te voorkomen is voor deze huishoudens een snelle en juiste begeleiding noodzakelijk. Zelf zijn deze huishoudens niet in staat hun situatie te keren.

Cijfers

In 2006 ontving het Loket Schuldhulp maarliefst 319 aanmeldingen van huishoudens met problematische schulden. Dankzij de inzet van het loket worden veel schuldensituaties nu effectief aangepakt, waardoor een afsluiting van Essent of huisuitzetting is voorkomen. In 2006 hebben er bij de drie corporaties 38 ontruimingen plaatsgevonden. 16 huishoudens hebben ervoor gekozen om hun huurcontract vroegtijdig op te zeggen, zodat extra schulden en een ontruiming door de deurwaarder werd voorkomen. In 2005 telden de corporaties nog 57 ontruimingen en 6 voortijdige huuropzeggingen. Sinds de invoering van het convenant constateren we dus een daling van 33 procent.

Tot slot

Alle inspanningen ten spijt is men er niet in geslaagd om alle ontruimingen te voorkomen. De medewerking van huurders blijft cruciaal voor het slagen van de doelstelling van het convenant. Van de ontruimingen die hebben plaatsgevonden, is er dan ook sprake van huurders die onvoldoende medewerking verleenden of afspraken herhaaldelijk niet nakwamen. Ook kwam het voor dat de woning reeds verlaten was, huurders niet bereikbaar waren of er een combinatie was van schulden en bijvoorbeeld overlast, illegale inwoning of drugs. Voor wat betreft het oplossen van de problematiek na de huisuitzetting, wordt momenteel binnen de corporaties gewerkt aan een 'tweede kans beleid'.


* de stuurgroep voorkoming huisuitzettingen bestaat uit: de woningcorporaties, Wonen-Zuid regio Midden-Limburg, Woningstichting Roermond, Wonen Roer & Maas, WoonGoed 2-Duizend, Kredietbank Limburg, Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg, Essent, Loket Schuldhulp Roermond, Maatschappelijk Platform Roermond. Publicatiedatum: 06.07.2007 Bijgewerkt: 06.07.2007