Hulpverleningsdienst Groningen


na grootschalige rampentest Groningen

Leerpunten en complimenten na grootschalige rampentest Groningen Gepubliceerd: 06 juli 2007, 11:16
De regio Groningen is grondig bezig met de voorbereiding op de rampenbestrijding. De plannen en de structuur voor de aanpak van een ramp zijn in orde. Groningen mag zich wat dat betreft een koploper in Nederland noemen, aldus de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV).
In de uitvoering zijn nog wel verbeteringen gewenst. Dit concludeert de inspectie naar aanleiding van een grote rampoefening die op 18 oktober 2006 in Appingedam is gehouden. IOOV heeft de resultaten hiervan vandaag aan de Groningse burgemeesters gepresenteerd. Groningen is de tweede regio in Nederland waar een dergelijke test is gehouden.

Meer gedetailleerd luiden de conclusies: De betrokken organisaties kunnen op tijd 'opschalen' naar de benodigde inzet van mensen en materieel. De coördinatie bij een ramp is op zich goed georganiseerd, maar in de praktijk verloopt dit nog niet binnen alle onderdelen even effectief. Het voortdurend actualiseren van het beeld van de rampsituatie op alle niveaus, in vaktaal: informatiemanagement, verdient verbetering. Zeker de burgemeester, immers verantwoordelijk voor de rampenbestrijding, moet wat dit betreft beter bediend worden. Wat betreft de gemeentelijke taken bij de rampenbestrijding moet bevorderd worden dat de medewerkers weten wat zij moeten doen en dat zij een actieve houding aannemen. Dit geldt overigens niet voor de voorlichting rondom het incident. De voorlichting verliep goed en pro-actief. In het algemeen geeft de Inspectie aan dat de betrokken organisaties in Groningen serieus met de voorbereiding op rampen bezig zijn.

Verbeteringen
Sinds de praktijktest hebben de betrokken organisaties in Groningen uiteraard niet stilgezeten. Zo zijn er inmiddels technische voorzieningen aangelegd om de informatie over een ramp zeer snel te kunnen aanpassen en uitwisselen. Hierdoor kan de burgemeester bijvoorbeeld over dezelfde informatie beschikken als de meldkamer en de leidinggevende op de plaats van het incident. De portefeuillehouder Crisismanagement in de regio Groningen, mevrouw Van Mastrigt, zal de voortgang van de verbeteracties bewaken. Zij is tevens burgemeester van Winsum. In december van dit jaar zal zij hierover verslag uitbrengen aan haar collega's.

Crisismanagement Groningen
In de regio Groningen werken sinds ruim tien jaar diverse organisaties samen bij de bestrijding van rampen en de voorbereiding daarop. Dit zijn: de 25 gemeenten, Regiopolitie, Brandweer, GHOR (geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen), provincie, waterschappen en het Openbaar Ministerie.

Scenario oefening
Tijdens de oefening in oktober 2006 heeft de Inspectie een groot ongeval in scène gezet bij een spoorwegovergang in Appingedam. Hierbij was een vrachtwagen-combinatie, beladen met hooi, gebotst op een goederentrein waarin mogelijk chemische stoffen zaten.

Algemene Doorlichting Rampenbestrijding
De Inspectie OOV doet in alle 25 regio's onderzoek naar de voorbereiding op de rampenbestrijding onder de titel Algemene Doorlichting Rampenbestrijding. Dit onderzoek bestaat uit drie delen: bestudering van de plannen die op papier staan, een praktijktest (simulatie) en een beoordeling van de bestuurlijke aansturing, de gemeentelijke processen en het beleid om risico's op rampen te beperken. In Groningen is deel 1 afgerond in 2006. Deel 2 is vandaag afgerond. Deel 3 start aan het eind van dit jaar. Het eindrapport over de Groningse situatie verschijnt in 2008.