Ingezonden persbericht


Persbericht voor onmiddelijke publicatie

Van: Initiatiefgroep Open Standaarden
Datum: 6-7-2007

STABU bekent kleur

In het overleg van 2 juli jl tussen Stabu en een groep van circa 20 vooraanstaande systeemhuizen die is verenigd in de ´initiatiefgroep open standaarden´ (IOS) heeft Stabu erkend dat PIM geen standaard is maar een product (zie ook www.stabu.org). Dat dit product een 'open systeem' wil zijn heeft het gemeen met diverse andere vergelijkbare producten in de markt. Daarmee lijkt Stabu de keuze te hebben gemaakt om softwareleverancier te worden en haar onafhankelijke positie als beheerder van standaarden op te geven.

De IOS juicht deze openheid van zaken toe, omdat nu tenminste duidelijk wordt dat dringend andere initiatieven noodzakelijk zijn om een open standaard te ontwikkelen. Daarin zien de systeemhuizen een belangrijke rol voor zichzelf weggelegd. Zij zijn immers uiteindelijk de partij die de open standaard in hun software moeten integreren om goede communicatie tussen bestaande gebruikersgroepen mogelijk te maken. De initiatiefgroep heeft - op initiatief van Bouwend Nederland - inmiddels een afspraak gemaakt met de pas opgerichte Bouw Informatie Raad (BIR) voor verder overleg over samenwerking. Een actieve rol van de systeemhuizen bij ontwikkeling van een standaard op basis van IFC zal in dat gesprek prominent op de agenda staan, evenals de regie van die ontwikkeling door een werkelijk onafhankelijke partij zonder commerciële en/of concurrerende agenda.

Initiatiefgroep Open Standaarden

De initiatiefgroep Open standaarden is in maart 2007 opgericht door een groep vooraanstaande systeemhuizen die actief zijn in de Nederlandse bouw. De aanleiding voor de oprichting was de gedeelde zorg over de totstandkoming van goede open standaarden voor uitwisseling van digitale bouwinformatie. In de initiatiefgroep zijn o.a. vertegenwoordigd: Alfa Development bv, Arkey Systems bv, Autodesk bv, Bentley Systems, Birds interactieve productinformatie bv, Bouwbase bv, Brink Automatisering bv, Cadac Group bv, De Twee Snoeken Automatisering bv, Duncan automatisering bv, File2Share bv, KPD Automatisering bv, Kubus architectural solutions BV, Mile17, Portiva, TNO, VABI, Van Meijel Automatisering bv, vMV CAD-adviseurs bv en ZeeBoer b.v.