Gemeente Tilburg

6 juli 2006

Begroting 2008: Duurzaam investeren in economie, leefbaarheid en armoedebestrijding

Duurzaamheid, wegwerken van armoede en versterking van mobiliteit zijn de belangrijkste thema's waar het college op inzet in de begroting voor 2008. Door de aantrekkende economie, dividendinkomsten (Essent) en extra geld van het kabinet is er meer ruimte op de gemeentebegroting. Investeringen in duurzaamheid worden gedaan op veel beleidsterreinen. Dat was ook nadrukkelijk de wens van de gemeenteraad. In totaal is er 13,5 miljoen euro voor vrijgemaakt. Daarnaast blijft het college streven naar lage gemeentelijke lasten. "In 2008 stijgen die slechts 4,6%. Daarmee komen we uit op het niveau van 2006 en blijven we nog steeds een van de grote gemeenten met de laagste woonlasten van Nederland" aldus wethouder Financiën, Hugo Backx.

Duurzame economie

Versterking van de lokale economie blijft een centraal thema. Vreeman: "Tilburg is een stad met een uitstekend investeringsklimaat. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken en inmiddels weten steeds meer mensen in het land dat ook. Willen we dat positieve imago vasthouden en ook in de toekomst investeerders trekken dan kunnen we niet meer heen om investeren in duurzaamheid." De aanpak die het college op dit terrein voorstaat is meerledig. Zo wordt vervoer over water beter gefaciliteerd door E 7,5 miljoen uit te trekken voor verbetering van de kades in de industriehaven Loven. Er komt een stimuleringsregeling voor duurzaam ondernemen (jaarlijks E 225.000,-). Energiebesparingen vormen een belangrijke pijler onder het duurzaamheidsprogramma. Voor energiebesparende maatregelen in openbare gebouwen wordt een 'revolving fund' van E 2 miljoen ingesteld, waarin de opbrengst van de besparing wordt teruggestort. Opvallend in de duurzaamheidprogramma is het project 'frisse scholen' (E 1miljoen). Het binnenklimaat in scholen moet beter, zeker met de huidige warme zomers en de vele platte daken, dat bevordert de leerprestaties.

Armoedebestrijding
Armoede blijft een speerpunt deze collegeperiode. Doelstelling van het college is nadrukkelijk alle groepen in de stad te laten meeprofiteren van de economische groei die de stad op dit moment doormaakt. De lijn die daarbij gevolgd wordt is stimuleren van meer maatschappelijke participatie en het vergroten van de kans op werk. Voor het armoedeprogramma 'De cirkel doorbreken' wordt de komende 4 jaar ruim E 7 miljoen uitgetrokken. Concreet wordt dit geld besteed aan zaken als bijzondere bijstand, vrijwilligersvergoedingen, budgetteringscursussen enz. Verder is er extra aandacht voor schuldhulpverlening ( E 1 miljoen de komende 2 jaar). Sociale participatie wordt versterkt door extra geld voor zaken als het jeugdsportfonds, bijdrage aan schoolkosten en muzische vorming en het programma 'gratis peuteren. Tot en met 2011 wordt er jaarlijks E 290.000,- voor gereserveerd.

Mobiliteit
De leefbaarheid van de stad komt onder druk te staan door toenemende auto-mobiliteit. Het college heeft als doelstelling de negatieve gevolgen voor de leefbaarheid zoveel mogelijk te voorkomen, daartoe wordt onder andere de Cityring verder aangelegd in 2008. Het college wil de leefbaarheid en aantrekkelijkheid verbeteren door meer parkeerfaciliteiten - liefst ondergronds - in en om de oude stad te creëren. Het blik moet zoveel mogelijk van straat en tegelijkertijd moet de bereikbaarheid voor bewoners en ondernemers gegarandeerd worden. Daartoe wordt een parkeerreserve in het leven geroepen. De parkeertarieven stijgen met 4,5%, waardoor (gecorrigeerd voor inflatiecorrectie) een bedrag in deze reserve kan worden gestort. Dat is in lijn met de afspraken tussen de B5-steden om de parkeertarieven te harmoniseren. Er wordt tot 2010 jaarlijks E 141.000,- gereserveerd voor een pilot met een transferium op de Meijerijbaan. Om sporters die lid zijn van een vereniging die gevestigd is op Stappegoor gratis te kunnen laten parkeren wordt de onrendabele top van de investeringen in het gebied gefinancierd (E 8,8 miljoen).

Veiligheid
Op het gebied van veiligheid is afgelopen jaren het nodige nieuwe beleid ontwikkeld dat komende jaren wordt voortgezet. Nieuw is de focus op huiselijk geweld. Door verbeterde registratie bij de politie is de omvang van dit probleem inzichtelijker geworden. In het programma veiligheid wordt gewerkt aan een steunpunt (E 160.000,-). Daarnaast ondersteunt de gemeente de aanstelling van een leerstoel huiselijk geweld aan de UvT (jaarlijks E 25.000,-). Dat moet leiden tot meer inzichten over ontstaan en voorkomen van deze vorm van geweld.

Lokale lasten
De gemeentelijke woonlasten zullen in het komende jaar met slechts 4,6% stijgen t.o.v. 2007. Dat percentage is opgebouwd uit de ontwikkeling van de onroerende zaakbelasting, de afvalstoffenheffing en de rioolrechten voor een gemiddelde woning in Tilburg. De onroerende zaakbelasting stijgt slechts met de ontwikkeling van de inflatie. De afvalstoffenheffing en rioolrechten zijn zo bepaald, dat de opbrengst niet hoger is dan de kosten die de gemeente maakt voor de inzameling van afval en onderhoud van het riool. Om de tarieven te matigen trekt de gemeente E 0,8 miljoen uit.

Gemeentelijke organisatie en dienstverlening
Het college streeft naar een slanke, flexibele en slagvaardige organisatie. De grote investeringen in de komende periode leiden daarom niet tot een grote toename van ambtelijke formatie. Het toegenomen werk wordt vooral uitbesteed of in tijdelijk verband uitgevoerd. Daarnaast wordt het aantal casemanagers bij de sociale dienst verminderd. Dit is mogelijk vanwege de samenstelling van de groep bijstandsgerechtigden.

Het college streeft naar een laagdrempelige en toegankelijke uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en geeft deze een extra impuls van E 150.000. Naast de al eerder voorziene loketten komt er een extra loket Z in de Reeshof, waarvoor het college E 290.000,- reserveert.