Gemeente Bussum

Vier winnaars Ruimtelijke Kwaliteitsprijs 2007
05-07 PRIJSWINNAARS-website2.jpg

De Ruimtelijke Kwaliteitsprijs 2007 heeft vier winnaars opgeleverd: de herinrichting Stationsplein, de aanbouw H. Kamerlingh Onnesweg 126, Sportcentrum De Zandzee en de aanbouw St. Vituscollege. De transformatie van de Vredekerk kreeg een eervolle vermelding.

De prijzen vielen binnen vier categorieën, te weten: Inrichting openbare ruimte; Aanbouw aan een bestaand gebouw; Gebouw met een bijzondere functie; Landschappelijke en architectonische inpassing van het (bouw)plan. De prijs bestaat uit een geldbedrag en een plaquette met daarop de tekst: Dit object vormt een bijdrage aan de verbetering van de omgeving.

Herinrichting Stationsplein

De jury was van oordeel dat de herinrichting van het Stationsplein de prijs verdiende vanwege de rustige inrichting passend bij het stationsgebouw, dat een provinciaal monument is, en passend bij de omgeving. Het ontwerp heeft aandacht voor detail en is ingetogen en stoer. De inrichting is volgens de jury bijzonder en anders dan gebruikelijk. Bovendien is het fietsparkeren goed opgelost.

De prijs ging naar de gemeente Bussum en werd in ontvangst genomen door de ontwerper Veronika Meijer en het hoofd van de afdeling Ruimtelijke Inrichting Jan Jennekes. De gemeente ontving de bekende plaquette.

Aanbouw bestaand gebouw

De aanbouw aan de H. Kamerlingh Onnesweg 126 ontving de prijs vanwege de zorgvuldige inpassing van de aanbouw en de bijdrage aan de ruimtelijke kwaliteit van de omgeving.

Opdrachtgever Maarten Dullaert en architect Bart van Rossum mochten de plaquette en de geldprijs in ontvangst nemen.

Gebouw met een bijzonder functie

De nieuwbouw van Sportcentrum De Zandzee, met daarin het zwembad, is volgens de jury gerealiseerd met een gevoel voor de plaatsing in de landschappelijke omgeving en de bijzondere vormgeving. De jury waardeert de investering in de openbare ruimte met de volwassen boombeplanting en de inpassing van het gebouw aan de kant van de Struikheiweg.

Architect Sander Weerstra van Wind groep architecten en Adriaan Branderhorst van de Raad van Beheer Sportfondsenbad namen de prijs in ontvangst.

Landschappelijke en architectonische inpassing

Over de aanbouw van het St. Vituscollege oordeelde de jury dat de inrichting van de openbare ruimte de functie van het schoolgebouw ondersteunt en nieuwe gebruiksmogelijkheden creëert. Met het optillen van de lokalen ontstaat er een opeenvolging van ruimtes die de overgang naar het landschap dramatiseert. De toevoeging van nieuwe routes voor gebruikers en de perfect te gebruiken overdekte buitenruimte geven volgens de jury de aanbouw de gewenste functionaliteit.

Architect Janneke Snelder van Snelder Architecten en landschapsarchitect Theo van het Klooster van Landscape studio namen de prijs in ontvangst. De directeur van de school ontving de plaquette voor bevestiging aan de nieuwbouw.

Eervolle vermelding

Dudok Ontwikkeling ontving geen prijs, maar wel een eervolle vermelding voor de verbouwing van de Vredekerk. Dit project vormt volgens de jury een positieve bijdrage aan de omgeving. Het project is volgens de jury een voorbeeld van een bijzondere functietransformatie.

Architectuurdag

De winnaars van de Ruimtelijke Kwaliteitsprijs 2005, architect Bob Custers en het bestuur van basisschool De Hoeksteen, hebben destijds hun geldprijs ingezet voor de organisatie van een architectuurdag voor kinderen. Deze is in 2006 voor het eerst gehouden en krijgt zijn vervolg op 7 november 2007. Dit jaar kunnen de initiatiefnemers rekenen op een extra financiële impuls; de Raad van Beheer van Sportcentrum De Zandzee en de architect van het St. Vituscollege hebben hun geldprijs ter beschikking gesteld voor de organisatie van de architectuurdag.

Discussie

Tijdens de uitreiking op 5 juli jl. is onder leiding van de voorzitter van de jury de heer Hans Zonneveld en naar aanleiding van de presentatie van de voorzitter van de Bussumse Commissie Ruimtelijke Kwaliteit, Marlies van Diest, gediscussieerd over de rafelranden van Bussum. Door aanwezigen werd opgemerkt dat rafelranden kunnen worden opgenomen in de architectuur, zoals bij het sportcentrum, maar ook hun waarde kunnen hebben. Denk aan de rommelzolder: een opgeruimde zolder is lang niet zo spannend voor een kind als een zolder waar op ieder plekje iets nieuws te ontdekken is.

Volgende uitreiking

Over twee jaar, in 2009, zal er weer een uitreiking zijn van de Ruimtelijke Kwaliteitsprijs, zo kondigde de initiatiefnemer Hans Zonneveld aan. Ook dan weer kunnen Bussumers bouwplannen en projecten aandragen voor de prijs en is iedereen weer van harte welkom om de uitreiking bij te wonen.