LTO Noord


|6 juli 2007                        |                                   |
LTO Noord content met agrarisch structuuronderzoek Kromme Leek Gebied Kromme Leek zet in op structuurverbetering
Het landelijk gebied de Kromme Leek in West Friesland is onderwerp van allerhande plannen met betrekking tot de toekomstige inrichting. LTO Noord heeft gepleit voor een agrarisch structuuronderzoek. De resultaten hiervan zijn dinsdag jl. gepresenteerd aan de ondernemers die deel hebben genomen aan het onderzoek. Zij hebben de aanbevelingen overgenomen.

Het Agrarisch structuuronderzoek Kromme Leek heeft de mogelijkheden voor structuurverbetering aan de hand van vrijwillige kavelruil in beeld gebracht. Tevens is de sociaal-economische positie van de agrarische bedrijven geïnventariseerd. Aan het onderzoek hebben 86 ondernemers deelgenomen die samen 90 % van de grond in het gebied in eigendom en beheer hebben. Eén van de resultaten uit het onderzoek is dat er een tekort aan grond ontstaat (30ha) om te voldoen aan de wensen van de schaalvergroting van de ondernemers. Dat betekent dat er weinig ruimte is voor het invullen van andere dan agrarische functies in het gebied. De gemeenten in het gebied Medemblik en Wervershoof hebben eerder een structuurschets opgesteld voor het gebied met beperkte mogelijkheden voor kleinschalige woningbouw. Omdat de plannen naar verwachting grote impact hebben op de huidige situatie in het gebied heeft LTO Noord Stivas West-Friesland verzocht om een agrarisch structuuronderzoek uit te voeren. Dit biedt LTO Noord handvatten om via een integrale werkwijze aan de verdere inrichting van het gebied te werken waarin bedrijfsontwikkeling voor de agrarische sector ook op termijn mogelijk blijft.

Het structuuronderzoek beveelt aan om in te zetten op het oplossen van de planologische onduidelijkheid vanuit de overheden en op vrijwillige kavelruil bij de agrarische bedrijven. In feite zit het gebied nu op slot omdat de ondernemers een afwachtende houding aannemen. Ook moet ingezet worden op de verbetering van de waterhuishouding in het gebied en wordt voorgesteld om een gebiedscommissie in te stellen. De afdeling LTO Noord West-Friesland neemt de aanbevelingen over en gaat actie ondernemen tot het instellen van een gebiedscommissie zodat op korte termijn uitwerking gegeven kan worden aan een positieve gebiedsontwikkeling.

Het Agrarisch structuuronderzoek Kromme Leek is begeleid door een adviescommissie bestaande uit vertegenwoordigers van o.a LTO Noord (afdeling West-Friesland), Stivas West-Friesland en de gemeenten Wervershoof en Medemblik.