Gemeente Rotterdam

Op initiatief van Leefbaar Rotterdam discussieerde de gemeenteraad over de oproep van de staatssecretaris van Justitie aan gemeenten om alle namen van mensen die buiten de generaal pardon regeling vallen te melden. De fractie riep het college op te voldoen aan de oproep. De motie kreeg geen steun van de andere partijen in de raad omdat ze de motie te voorbarig vonden.

Ga direct naar:

* Personalia

* Tweeminutendebat Kdz Adventure Summer

* Tweeminutendebat deurbeleid horeca

* Meer tijd voor gunning recreatieoord Hoek van Holland
* Tweeminutendebat generaal pardon regeling
* Debat over beleidsregel Participatie en Burgerschap vast
* Visie voetbal vitaal

* Raad behandelt jaarrekening gemeente

* Beleidskader Werk en Re integratie

* Diverse moties afgedaan

* En verder heeft de raad

Personalia

De heer B. Madlener (Leefbaar Rotterdam) heeft ontslag genomen als lid van de gemeenteraad. De heer A.N. Molenaar is in zijn plaats benoemd.

De gemeenteraad nam afscheid van raadslid S. Hulman (VVD). Hij is onlangs benoemd tot burgemeester van de gemeente Den Helder.

Tweeminutendebat Kdz Adventure Summer

Op initiatief van de PvdA hield de raad een tweeminutendebat over het faillissement van Kdz Adventure Summer. Met een motie werd het college opgeroepen een uiterste poging te doen het evenement voor deze zomer te redden. Aan deze oproep kon het college geen gehoor geven.

De motie werd verworpen; alleen de PvdA (met uitzondering van een lid) en een lid van Leefbaar Rotterdam stemden voor. De SP en Leefbaar Rotterdam betwijfelden of Kdz Adventure überhaupt dit jaar kan plaatsvinden vanwege organisatorische problemen. Het CDA en GroenLinks wilden weten welke acties zijn ondernomen om het evenement te redden. Wethouder Bolsius lichtte de afspraken over de financiële ondersteuning door de gemeente toe. De gemeente en Ahoy hebben afspraken gemaakt zodat er toch een alternatief evenement voor kinderen van 4-12 jaar kan plaatsvinden. De wethouder gaat ook overleggen over de mogelijkheden van een soortgelijk jeugdevenement in 2008.

Tweeminutendebat deurbeleid

Discriminatie bij Rotterdamse uitgaansgelegenheden komt voor. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de jongerenafdeling van de SP. Het college werd opgeroepen het deurbeleid te monitoren met stapmariniers. Alleen de SP en D66 stemden voor deze motie. D66 wilde dat er ook rekening wordt gehouden met het toelatingsbeleid naar sekse. Leefbaar Rotterdam legde uit waarom ondernemers zelf moeten kunnen bepalen wie ze toelaten en wie niet. De PvdA, GroenLinks en ChristenUnie vonden de motie van de SP te voorbarig en wilden de toegezegde evaluatie van het bestaande panel deurbeleid afwachten.

De burgemeester bevestigde dat de evaluatie bij de behandeling van de horecanota is toegezegd en beloofde deze nog voor het zomerreces naar de raad te sturen.

Meer tijd voor gunning recreatieoord Hoek van Holland

Leefbaar Rotterdam maakt zich zorgen over het beheer van recreatieoord Hoek van Holland. In een tweeminutendebat stelde de fractie dat de bewoners het beheer dreigen mis te lopen omdat ze worden vertegenwoordigd in twee belangen-organisaties. Recreanten moeten meer tijd krijgen om zich goed voor te bereiden. De deadline van 10 juli 2007 voor de gunning moet worden uitgesteld tot het advies van de raadscommissie. De raad nam deze motie van Leefbaar Rotterdam en de PvdA aan. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie-SGP stemden tegen.

Het CDA was verbaasd over het telkens verlengen van de termijn. De PvdA benadrukte dat de bewoners een serieuze kans moeten krijgen.

Wethouder Bolsius gaf aan dat er drie keer een onderhandse gunning voor de inschrijving is geweest. Begin dit jaar bleken de twee belangenorganisaties niet in staat om één rechtspersoon te vormen. De wethouder ontraadde de raad de motie.

Tweeminutendebat generaal pardon regeling

Op initiatief van Leefbaar Rotterdam discussieerde de gemeenteraad over de oproep van de staatssecretaris van Justitie aan gemeenten om alle namen van mensen die buiten de generaal pardon regeling vallen te melden. De fractie riep het college op te voldoen aan de oproep. De motie kreeg geen steun van de andere partijen in de raad omdat ze de motie te voorbarig vonden.

De burgemeester wees op een afspraak met de VNG en de staatssecretaris over het aanleveren van informatie. Het gaat om uitvoering van gemaakte afspraken.

De burgemeester beslist niet over een verblijfsvergunning maar controleert een aantal voorwaarden en geeft dan een oordeel. In Rotterdam gaat het om 1.100 situaties die zich via de Informatie en Naturalisatiedienst (IND) direct melden en 800 tot 1.000 gevallen komen via de procedure bij de burgemeester.

Debat over beleidsregel Participatie en Burgerschap vast

Het creëren van binding en verbondenheid tussen verschillende groepen Rotterdammers is een van de uitgangspunten van de beleidsregel Participatie en Burgerschap. De raad hield een debat hierover maar nam geen moties aan.

Leefbaar Rotterdam stemde tegen het vaststellen van de beleidsregel.

In de beleidsregel Participatie en Burgerschap werkt het college het subsidiebeleid en de voorwaarden uit voor activiteiten gericht op het stadsburgerschap. Competenties die nodig zijn om succesvol met elkaar samen te leven en mee te doen in de Rotterdamse samenleving moeten beter worden benut.

Een motie van de SP en de ChristenUnie-SGP over mono-etnische activiteiten haalde het niet; alleen de indieners stemden voor. Beide partijen vroegen aandacht voor instellingen die structureel activiteiten aanbieden. Leefbaar Rotterdam maakte zich zorgen over het eergerelateerd geweld. De PvdA wees in haar betoog op het belang van subsidiëring van activiteiten. De VVD was verheugd met de invulling van de beleidsregel; er wordt nu beter gekeken naar de prestaties. Het CDA motiveerde waarom de gemeente helder moet zijn in het verstrekken van opdrachten.

Visie voetbal vitaal

Het amateurvoetbal in Rotterdam moet vitaler worden. In de visie Voetbal Vitaal 2010 doet het college voorstellen om de vraag en het aanbod in het voetbal meer in evenwicht te brengen. De gemeenteraad debatteerde over de planning en de uitvoering van de visie. Daarbij werd een motie van de PvdA, GroenLinks, Leefbaar Rotterdam en de SP aangenomen. De fracties drongen aan op uitbreiding van de ondersteuning aan sportclubs. De VVD, het CDA en de ChristenUnie-SGP stemden tegen. Diverse fracties maakten zich zorgen over de toekomst van voetbalverenigingen maar na toezeggingen van de wethouder werd een aantal moties weer ingetrokken. Wethouder Bolsius beloofde de raad op de hoogte te zullen houden. In een periode van drie jaar moeten de nodige afspraken zijn gemaakt over wie waar gaat spelen en welke fusies of samenwerking gestalte gaat krijgen. Deelgemeenten en voetbalverenigingen spelen een belangrijke rol hierin.

Leefbaar Rotterdam pleitte voor het behoud van de breedtesport op Varkenoord. De indiener, de SP, D66 en de ChristenUnie-SGP stemden voor maar de motie werd toch verworpen. Een volgend verzoek van Leefbaar Rotterdam en de SP om voetbalvereniging RVV Blijdorp tot 2010 de kans te geven zich te bewijzen als vitale club, haalde het ook niet. De partijen PvdA, VVD, CDA en GroenLinks stemden tegen. Een aantal sportclubs maakte eerder al hun bezwaren aan de raadscommissie bekend.

Raad behandelt jaarrekening gemeente

De gemeenteraad heeft de jaarrekening 2006 van de gemeente vastgesteld. Vrijwel alle fracties zijn tevreden met de resultaten. Over het jaar 2006 is er een rekeningoverschot van 60 miljoen. In aanloop naar het raadsdebat gaf voorzitter Cornelissen van de commissie tot Onderzoek van de Rekening (COR) een toelichting op de aanbevelingen. In totaal gaf de COR de gemeenteraad twintig aanbevelingen mee. Naast rechtmatigheid moet bijvoorbeeld ook naar de doelmatigheid worden gekeken. De raad nam een amendement van de COR unaniem aan. De jaarrekening is daarmee vastgesteld met een exploitatieresultaat van 155,- miljoen.

GroenLinks is verheugd met het positieve resultaat. De fractie vroeg zich wel af of het geld goed is besteed. De ChristenUnie-SGP is ook tevreden met het financiële resultaat maar waarschuwde dat de besparing niet ten koste mag gaan van reguliere activiteiten of beleidsprioriteiten. Ook het CDA stelde vast dat het college een goed resultaat heeft neergezet. Kritisch was de fractie over het resultaat van de dienst Kunst en Cultuur en de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De SP deelde de opvatting van het CDA. Leefbaar Rotterdam complimenteerde het college met de resultaten maar vroeg wel in hoeverre de resultaten voortkomen uit de koker van dit college. Welke nieuwe dingen heeft het college zelf ingebracht? Tevreden is de fractie met de resultaten van het Havenbedrijf. Leefbaar Rotterdam pleitte met een motie voor een Rotterdamse zalmnorm. De fractie kreeg alleen steun van D66.

De VVD vond het teleurstellend dat het geld voor fleur, kleur en een schone stad niet is uitgegeven. De PvdA sprak waardering uit voor het financiële resultaat en kondigde aan alle aanbevelingen van de COR over te zullen nemen. De PvdA vond wel dat de gemeente teveel geld uitgeeft aan het inhuren van externen. Daarnaast was de partij kritisch over ontslagvergoedingen.

Minder uitkeringen verstrekt

In de sociale sector is sprake van een rekeningoverschot van 11,5 miljoen. Er zijn minder uitkeringen verstrekt voor de Wet Maatschappelijke Opvang en de Wet Bijzondere Bijstand en er waren minder voorzieningen nodig voor gehandicapten. Het beleidsterrein onderwijs en jeugd heeft een éénmalig overschot van 11,6 miljoen. Op verzoek van de raad is het jaarverslag eerder beschikbaar dan in voorgaande jaren. Daarbij zijn de regels aangescherpt en heeft de accountant (KPMG) strenger getoetst op de naleving van de subsidieregels. De begroting 2006 bedroeg 6,3 miljard.

Beleidskader Werk en Re integratie

In 2010 moeten 20.000 Rotterdammer meer aan het werk. Met deze doelstelling en andere voornemens die in het beleidskader Werk en Re integratie staan stemde de gemeenteraad in. Eén motie kon rekenen op voldoende steun. De PvdA, VVD, CDA en GroenLinks riepen op te zorgen voor geïntegreerde dienstverlening in bedrijfsverzamelgebouwen. Leefbaar Rotterdam, de SP en de ChristenUnie-SGP stemden tegen.

In het debat vroeg de PvdA aandacht voor een zorgvuldige uitstroom. De SP uitte kritiek op de wijze waarop het college werklozen kwalificeert. De partij riep het college op de uitstroom van ID-medewerkers op te schorten tot bekend is hoeveel aan gesubsidieerde banen kan worden besteed. Deze motie werd verworpen en kreeg alleen steun van de SP, GroenLinks en D66.

Leefbaar Rotterdam onderschreef de uitgangspunten van het beleidskader. Een punt van zorg is de rijksbijdrage. De fractie riep op de doelstelling aan te passen waarin staat dat het aantal bijstandsgerechtigden verminderd moet worden met 25%. Ook deze motie werd verworpen ondanks steun van de indiener, D66 en de VVD.

Tegenprestatie met behoud van uitkering

Iedereen die een uitkering krijgt gaat in de toekomst een tegenprestatie verrichten.

Deze tegenprestatie kan zijn het werken met behoud van een uitkering. Uitgangspunt is dat iedereen iets kan, bijvoorbeeld in het vrijwilligerswerk en in participatieplaatsen. Van de 20.000 Rotterdammers die in 2010 aan het werk zijn komen 10.200 uit de voormalige bijstand. 7500 bijstandsgerechtigden hebben dan een participatieplaats of doen vrijwilligerswerk. De participatieplaats is bedoeld voor mensen die langer dan drie jaar een uitkering hebben.

Diverse moties afgedaan

De gemeenteraad heeft diverse moties over uiteenlopende onderwerpen afgedaan.

Motie-Hagenaars voor veilige park & ride-terreinen. Het college zal de ontwikkelingen voor een Europees keurmerk voor veilige parkeerplaatsen volgen zodat dit indien mogelijk ook voor P+R-terreinen kan gelden. Bij nieuw te realiseren terreinen wordt voortaan ook gekeken naar de sociale veiligheid.

Motie-Bonte/Bruijn/Oosterhoff/De Kleijn waarin wordt gepleit voor een autovrije zondag. De autovrije zondag is gepland op zondag 16 september. Dit is de eerste dag in de Week van de vooruitgang met activiteiten die in het teken staan van het klimaat en het milieu.

Motie-Kriens over de aandacht voor talentvolle leerlingen in het Rotterdams onderwijsbeleid en motie-Çelik over het stimuleren van talentvolle leerlingen in het (voortgezet) middelbaar beroepsonderwijs. De moties zijn uitgewerkt in het uitvoeringsprogramma Rotterdams Onderwijsbeleid 2006-2010.

Motie-Kneepskens voor de oprichting van een standbeeld Pietje Bell. Om het standbeeld te maken is stichting De Zwarte Hand opgericht. Over ongeveer twee jaar moet het beeld klaar zijn en een bestemming hebben gekregen.

Motie-Verwijs/Van Heemst/Duys over de ketenaanpak. Problemen die in wijken spelen vragen in veel gevallen om regie en een overstijgende organisatie. Het college maakt werk van de ketenaanpak en zorgt ervoor dat zoveel mogelijk diensten samenwerken waar dat noodzakelijk is.

En verder heeft de raad

heeft kennisgenomen van het verslag van de Gemeentelijke Ombudsman en het Burgerjaarverslag van de burgemeester. Twee moties werden aangenomen. GroenLinks verzocht het college vroegtijdige en alternatieve vormen van conflictbemiddeling te ondersteunen. Alleen een lid van Leefbaar Rotterdam was tegen. Leefbaar Rotterdam pleitte ervoor bij elke inspraakgelegenheid aan te geven op welke punten burgers daadwerkelijk iets kunnen veranderen. Met uitzondering van drie leden stemde de PvdA tegen;

een debat gehouden over conclusies en aanbevelingen van de Rekeningkamer over het volkstuinenbeleid in Rotterdam. Een motie van Leefbaar Rotterdam en de SP om het volkstuinenbeleid te centraliseren werd verworpen. Alleen de indieners, ChristenUnie-SGP en een lid van de PvdA stemden voor;

gediscussieerd over een rapport van de Rekenkamer dat in gaat op de inkomenseffecten van de woningbouw in Rotterdam. Het college neemt alle aanbevelingen over. D66 riep op de kwalitatieve samenstelling van de bevolking voorop te stellen in het formuleren van doelstellingen. De motie kreeg alleen steun van de indiener, de ChristenUnie-SGP en een lid van Leefbaar Rotterdam;

de Verordening parkeerregulering en parkeerbelastingen gewijzigd. De raad nam een motie van Leefbaar Rotterdam aan. Het college werd opgedragen pas per 1 oktober 2007 verbaliserend op te treden tegen bestuurders van brommobielen die op het trottoir staan geparkeerd. GroenLinks en een lid van de PvdA stemden tegen.

de Verordening dwangsom bij niet tijdig beslissen vastgesteld. Het komt erop neer dat de gemeente bij het niet op tijd afwikkelen van aanvragen en bezwaarschriften een dwangsom verschuldigd is.

Bron: Griffie, 06-07-2007