Gemeente Hengelo

Experiment helpt alleenstaande ouders

De gemeente Hengelo doet mee aan een experiment van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om alleenstaande ouders meer kansen te geven op een eigen inkomen onafhankelijk van de bijstand. Hiervoor is de zogenoemde Vazalo-toeslag ontwikkeld. Het experiment is bedoeld om te kijken hoe dit in de praktijk werkt en loopt vanaf september 2007 tot eind 2008.

Door de combinatie van arbeid en zorg zijn alleenstaande ouders vaak aangewezen op parttime werk. Dikwijls zijn de verdiensten lager dan bijstandsniveau. Er komt nu een nieuwe toeslag voor alleenstaande ouders met kinderen tot zestien jaar. Die toeslag kan samen met het parttime inkomen en heffingskortingen van de Belastingdienst er voor zorgen dat alleenstaande ouders uit de bijstand komen.

Wethouder Bert Otten van de gemeente Hengelo ziet in het experiment een uitgelezen kans: Voordeel is dat er door parttime werken voldoende tijd overblijft om de noodzakelijke zorgtaken te vervullen. Daarnaast blijven of worden de deelnemers actief op de arbeidsmarkt of als zelfstandige.

Vooral vrouwen

De gemeente Hengelo wil met deze nieuwe toeslag vooral vrouwen ondersteunen die aan de slag gaan als deeltijdondernemer in de zorg en persoonlijke dienstverlening. Er komt door de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning steeds meer werk in deze branche. Juist ook voor zelfstandigen. Naast het ondernemersinkomen ontvangt men dan een toeslag die afhankelijk is van de hoogte van het zelfverdiende inkomen, aldus Otten.

ROZ Twente

De sector Sociale Zaken en Werk van de gemeente Hengelo zet voor de uitvoering de Regionale Organisatie Zelfstandigen in. De ROZ Twente werkt onder meer voor de gemeenten Hengelo en Enschede. Vrouwen die aan de slag willen in de persoonlijke dienstverlening en zorg krijgen van het ROZ Twente individuele ondersteuning, persoonlijke begeleiding en advies bij de opzet van hun werkzaamheden als zelfstandige. Bij werkzaamheden in de persoonlijke dienstverlening wordt de franchiseorganisatie Oostwerk ingeschakeld, die de administratie van de deelnemers uit handen neemt en grotere opdrachten werft.

Ondernemende houding

Naast het als zelfstandige aan de slag gaan, biedt het experiment om uit de bijstand te komen ook mogelijkheden bij parttime werken in loondienst in elke branche. Deelname staat open voor alle alleenstaande ouders met zorgtaken voor kinderen tot zestien jaar. Ze moeten wel bereid zijn een paar uitdagingen aan te gaan en een ondernemende houding te hebben om uit de bijstand te komen. Uiteindelijk moet een eigen inkomen tussen 55 en 90 procent van het minimumloon verdiend worden. Hiervan moet minimaal 372 euro per maand verdiend zijn uit werk.

Grote eer

Otten vindt het een grote eer dat staatssecretaris Aboutaleb Hengelo voor deze vernieuwende aanpak heeft uitgekozen. Een grote uitdaging; een beloning voor de prima resultaten van het ROZ Twente. We zullen alles uit de kast halen om de deelnemers zo goed mogelijk te helpen, aldus de wethouder.