ID&T


Black artist special:

Promo

door Jacqueline Sinke

Of het nu slechts een adertje, een hele klep of een complete bonkende klomp is, iedere levende ziel wiens hart sneller gaat kloppen zodra het aantal BPMs van een plaat de 180 overschrijdt, weet wie DJ Promo is. Hardcore en Promo: twee begrippen die je gerust in één zin mag noemen. Je zou het misschien niet verwachten omdat hij veel jonger oogt dan hij in werkelijkheid is, maar hij was erbij vanaf de start. Toen Nederland begin jaren 90 bruut werd opgeschrikt door een nieuwe muziekstijl die korte metten maakte met het lieflijke en softe mellow was Sebastiaan Hoff, die op dat moment vooral naar house, hiphouse en hiphop luisterde, direct verkocht. Hij kocht zijn eerste plaatjes en begon met het draaien van hardcore.

Bij gebrek aan een vaste residency besloot hij zelf feesten te gaan organiseren. Alle grote namen van weleer verschenen met hun platentas op zijn avonden en op die manier had hij de beste leermeesters. Zo vaak als mogelijk stond hij zelf op de dansvloer om alle nieuwe ontwikkelingen op muzikaal gebied te kunnen volgen. Na een aantal kleine feestjes volgde jaren later Sebastiaans eerste grote optreden in The Palace in Zaandam. Daar maakte de kleine man duidelijk dat hij klaar was om een grote te gaan worden. Een hele grote. Naast zijn DJ-optredens begon DJ Promo in 1995 ook met produceren. Een jaar later kreeg hij een contract bij ID&T en produceerde talloze tracks voor hun label.

Toen hardcore wegens de immense populariteit en daarmee gepaard gaande commercialiteit tegen het begin van het nieuwe millennium haar welbekende nekslag kreeg, keerden veel DJs de muziek hun rug toe. Hardcore is dood! schreef de Update. Dat zullen we nog wel eens zien, was Sebastiaans repliek. Zijn Promo Files vinylreeks zorgde voor een totaal nieuwe sound binnen de scène. Rauw en donker, maar tegelijkertijd toegankelijk. Hij richtte het label The Third Movement op en schopte dit als A&R manager wereldwijd naar de top.

Terwijl het imago van de gabberscène steeds negatiever werd doordat de media zich continu op allerlei randverschijnselen richtte, concentreerde Sebastiaan zich op de muziek en daarmee verzandde hij gelukkig niet in clichéss. Sebastiaan werd (en wordt) gekenmerkt door een onuitputtelijke drang naar vernieuwing. Waar anderen op safe speelden zocht hij voortdurend de grenzen op. Zijn behoefte aan verdieping en experimenteren zorgden voor de geboorte van Rude Awakening, waarmee hij ook het terrein buiten de Hardcore tot zijn repertoire mocht rekenen.

Als je al het bovenstaande in ogenschouw neemt lijkt het erop dat stilzitten onmogelijk is voor de 31-jarige Noord-Hollander. Drie artiestenalbums, tientallen producties en remixes en honderden DJ-sets, je vraagt je af hoe iemand zon leven volhoudt. Misschien komt dat wel door het hengeltje dat hij regelmatig uitgooit. Paradoxaler kan het bijna niet: Raggende beats en snerpende basslines worden als er even tijd voor is vervangen door absolute rust en stilte aan de waterkant.

Hoe het ook zij, Sensation Black heeft in ieder geval een hele vette vis aan de haak geslagen in de vorm van DJ Promo. In 2004 betekende zijn debuut op dit feest een kroon op zijn carrière. Maar Promo zou Promo niet zijn als hij inmiddels niet alweer toe is aan een nieuwe kroon. Wat dat betreft is hij de ideale kandidaat voor het vernieuwde Sensation Black. Donkerder, duisterder en harder: de ideale ingrediënten voor Hoff om een onvergetelijke mix te produceren. Bereid je maar vast voor op een enorme pot Dancefloor Hardcore. Vis dus niet achter het net en zorg dat je erbij bent op 14 juli in de Amsterdam Arena.

Everything fades to black

Geplaatst op: 06-07-2007