Gemeente Roermond

Diervriendelijke aanpak ganzenoverlast Roermond

In het park Hattem hebben zich in de afgelopen jaren groepen verwilderde tamme ganzen gevestigd. De populatie groeit en wordt te groot voor de huidige locatie. Met name de uitwerpselen zorgen voor steeds meer overlast, niet alleen wat het aanzicht betreft maar ook het risico dat (oudere) mensen uitglijden, wordt steeds groter. De gemeente heeft, na overleg met de dierenbescherming, besloten om de populaties door middel van een diervriendelijke methode te verkleinen en beheersbaar te maken.

Aanpak

Het welzijn van de dieren staat bij deze methode voorop. De gemeente heeft hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in de arm genomen. Het bedrijf Hofganzen inventariseert eerst de verhoudingen binnen de groep en brengt de ganzenpopulaties in kaart. Daarna maakt het bedrijf een selectie van de ganzenfamilies die in het park kunnen blijven en de groepen die overgeplaatst moeten worden. Ganzen leven namelijk in een sterke hiërarchie en hebben hechte familiebanden. Daarom wordt er zorgvuldig gekeken naar de onderlinge verhoudingen binnen de groep. Voor de gevangen dieren wordt uitgekeken naar een nieuwe diervriendelijke locatie elders in Nederland.

Wethouder IJff zegt verheugd te zijn dat de overlast op deze diervriendelijke wijze kan worden beperkt.

Nestbeheer, het vervolg

Om een ongebreidelde uitbreiding van de ganzenpopulatie en de daarmee gepaard gaande overlast in de toekomst te voorkomen, is een goed nestbeheer noodzakelijk. De gemeente Roermond zal in samenwerking met Citaverde-opleidingen en de dierenbescherming aan dit nestbeheer invulling geven.

Planning

Het inventariseren van de hiërarchie en de familiebanden van de ganzen in park Hattem heeft plaatsgevonden op 2 juli 2007. Op 9 juli worden de ganzen gevangen en overgeplaatst. Publicatiedatum: 06.07.2007 Bijgewerkt: 06.07.2007