FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Leden wijzen unaniem eindbod sociaal plan Fico Duiven af

Leden van FNV Bondgenoten hebben unaniem het aangeboden sociaal plan van Fico Duiven, producent van machines en koperen componenten voor de halfgeleiderindustrie, afgewezen.

Desondanks wil de directie van Fico Duiven de aangekondigde reorganisatie doorzetten waardoor circa 15 werknemers zonder sociaal plan op straat komen te staan. Bovendien moeten tientallen werknemers andere werkzaamheden binnen Fico aanvaarden.

Albert Kuiper, bestuurder FNV Bondgenoten: "Het is extra wrang omdat dit alweer de zoveelste reorganisatie is die de werknemers in korte tijd meemaken. In 2005 kostte dit al tientallen werknemers hun baan. We zijn zo snel mogelijk met de directie om de tafel gaan zitten om een sociaal plan af te spreken. Nu hebben onze leden hebben het eindbod afgewezen en de directie blijft star vasthouden aan het eindbod. Ik zie geen oplossing voor dit conflict dus maandag gaan we onze leden raadplegen over de vervolgstappen."

De directie wil met de medewerkers op de ontslaglijst rechtstreeks naar de kantonrechter om de discussie met het CWI te omzeilen. "Dit is erg onkies en Besi onwaardig", aldus Kuiper. "De juridische dienst van FNV Bondgenoten zal onze leden dan ook bijstaan in deze procedure." Daarnaast stelt de directie van Fico zich onredelijk op richting ondernemingsraad (OR). Fico heeft een ultimatum gesteld en geeft de OR tot vandaag om advies uit te brengen. Dit betekent dat voor een onaangekondigde, ingrijpende organisatiewijziging de OR amper drie weken de tijd krijgt om haar oordeel en advies kenbaar te maken.

Fico Duiven maakt onderdeel uit van het beursgenoteerde Besi N.V. (BE Semiconductors). Besi heeft twee vestigingen in Nederland, namelijk in Drunen en Duiven. Wereldwijd werken er 1.165 mensen bij Besi, waarvan 360 in Nederland.

---