Gemeente Oldenzaal


Brandweer in Noordoost-Twente slaat alarm

gepubliceerd op : 5-7-2007

De brandweerkorpsen in Noordoost-Twente zoeken met spoed nieuwe vrijwilligers. Om de dienstverlening op het gewenste niveau te houden, is het noodzakelijk dat bij de posten in De Lutte, Denekamp, Losser, Oldenzaal, Ootmarsum, Tubbergen en Weerselo de komende jaren in totaal 40 à 50 vrijwilligers instromen.

Met een uitgebreide wervingsactie wil de brandweer de komende maanden een groot deel van de gewenste uitbreiding realiseren.

De brandweer in Noordoost-Twente beschikt over 7 uitrukposten met eigen teams en materieel. De teams bestaan uit beroepskrachten en, voor het overgrote deel, uit vrijwilligers. Na een gedegen opleiding en door de wekelijkse oefeningen kunnen de vrijwilligers exact dezelfde taken verrichten als de beroepskrachten, ze draaien volledig mee in de ploeg. Zo vervult bij menige operatie een vrijwilliger de rol van bevelvoerder. Vrijwilligers krijgen alle gemaakte oefen- en actie-uren uitbetaald.

Wie komen in aanmerking?
Iedereen, man en vrouw, tussen 18 en 45 jaar, die woont of werkt in De Lutte, Denekamp, Losser, Oldenzaal, Ootmarsum, Tubbergen of Weerselo. Vrijwilligers dienen verder minimaal een LBO-opleiding of MAVO met wiskunde te hebben. Na een test op conditie en stressbestendigheid gaan de `nieuwe' vrijwilligers één avond per week besteden aan opleiding en training. Na afronding van de opleiding draaien de geslaagden als brandwacht `vol' mee in het team. Bovendien betekent een afgeronde opleiding dat de betreffende personen voldoen aan de voorwaarden voor bedrijfshulpverlener. Ook vrouwen zijn van harte welkom. De dagelijkse praktijk laat zien dat vrijwilligsters soepel meedraaien in teams in Noordoost-Twente.

Aandacht voor `overdag-vrijwilligers'
In de zeven plaatsen met een brandweerpost werken mensen die in een andere plaats wonen en dáár buiten de werktijden brandweervrijwilliger zijn. Deze vrijwilligers wordt verzocht om zich als overdag-vrijwilliger aan te sluiten bij de brandweerpost in de plaats waar ze werken. Vanaf hun werkplek kunnen ze immers bij alarm snel op de post zijn. Deze overdag-vrijwilligers zijn al opgeleid en kunnen dus direct een bijdrage leveren aan de paraatheid van de post.

Afwisselend werk van maatschappelijk belang
Alle brandweermensen, vrijwilligers en beroeps, hebben afwisselend werk met een grote maatschappelijke relevantie. Bij brandalarm rukken de teams uit met de autospuit om te blussen, maar ook bij verkeersongelukken en bijvoorbeeld wateroverlast wordt inzet en assistentie van de brandweer gevraagd. In Denekamp, Weerselo en Ootmarsum is per onmiddellijk behoefte aan 16 nieuwe vrijwilligers, waarna een aanwas met 4 mensen staat gepland. In Losser en De Lutte moet het team tussen nu en 2010 met 7 mensen worden uitgebreid. In Oldenzaal zijn vóór 2011 zo'n 12 nieuwe mensen nodig. En in Tubbergen dienen er jaarlijks 2 vrijwilligers bij te komen.