Gemeente Lansingerland


Heideschapen begrazen Westelijke Randweg
Schapen zorgen voor begrazing

De gemeente Lansingerland is onlangs een proef gestart waarbij een kudde schapen wordt ingezet om de bermen langs de Westelijke Randweg in Bergschenhoek op natuurlijke wijze kort te houden.

Vanaf vorige week zaterdag grazen hier 260 Kempische heideschapen. De schapen zijn afkomstig van het bedrijf M.A. Oosthoek Landschapsbeheer uit Berkel en Rodenrijs. Martin Oosthoek zorgt er samen met zijn broer Dirk-Jan voor dat dit project goed loopt. Zij zijn hier dagelijks als echte schapenherders te vinden om met hun Border Collie de kudde te verplaatsen naar een volgend stuk berm van het gebied.

Flexibele afrastering
De schapen krijgen per dag een aantal vierkante meters om op te grazen. Per dag schuiven ze op. Het gebied wordt met een flexibele afrastering met schrikdraad afgezet. Dat schrikdraad is nodig omdat de schapen anders de afrastering zouden vernielen. Het gebied dat nu op deze natuurlijke wijze worden beheerd, bestrijkt 6,5 hectare. De kudde zal er ongeveer 20 dagen over doen om de bermen weer een verzorgd uiterlijk te geven. Het volgend project van de kudde is het begrazen van een gebied van 15 hectare in het Balijbos in Pijnacker. Na de zomer komen dezelfde schapen weer terug op de Randweg voor hun tweede ronde grazen. Zo vindt er ook nog een natuurlijke zaadverspreiding plaats via de schapen tussen de twee gebieden, een mooie bijkomstigheid.

Natuur- en milieuvriendelijk
De gemeente heeft om een aantal redenen voor deze alternatieve manier van groenbeheer gekozen. Ten eerste is het een zeer natuur- en milieuvriendelijke manier. Daarnaast worden de zaden die voor beplanting zorgen op een gelijkmatige en natuurlijke wijze verspreid door de schapen. Dit gebeurt via hun vacht en via de ontlasting. Ook staan schapen erom bekend dat ze niets kapot lopen, ze worden niet voor niets de beesten met de gouden hoeven genoemd. Met het gebruikelijke maaien zouden de bloemen en kruiden, die er vorig jaar gezaaid zijn, kapot worden gemaaid.

Schapen zorgen voor begrazing

Martin Oosthoek zorgt er samen met zijn Border Collie voor dat de schapen naar een volgende stuk berm verhuizen.

Ruiger uiterlijk
Het uiterlijk van de bermen krijgt door de begrazing van de schapen een wat ruiger uiterlijk dan met maaien het geval zou zijn. Daar is bewust voor gekozen. De schapen zorgen voor een natuurlijke, gestructureerde vegetatie. Stukje voor stukje eten zij voornamelijk de snelgroeiende grassen op en krijgen kruiden en bloemen de tijd om rustig te groeien.

Evaluatie
Tijdens deze proefperiode heeft de gemeente Lansingerland voor dit gebied gekozen, buiten de bebouwde kom. De ontwikkelingen worden tijdens de proef goed in de gaten houden. Daarvoor is er intensief contact en terugkoppeling van de afdeling Beheer en Onderhoud met de firma Oosthoek. Er worden regelmatig fotos genomen en in het najaar vindt er een eindevaluatie plaats. Hierna wordt bekeken of deze natuurlijke manier van groenbeheer ook in andere gebieden van Lansingerland kan worden toegepast. We houden u op de hoogte!