Het Spoorwegmuseum wordt 80 en verwent zijn leeftijdsgenoten

03/07/2007 09:44
Nederlands Spoorwegmuseum


Het Spoorwegmuseum viert zijn verjaardag met Groot Zomertrein Festijn. Van 5 juli tot en met 2 september is het museum veranderd in een wereld vol rare figuren, rijdende slagroomtaarten en metershoge verjaardagsstoelen. Voor de (pers)opening op 5 juli zijn 8 schoolklassen uitgenodigd die exclusief een kijkje mogen nemen bij Groot Zomertrein festijn. Ook kunnen de 200 kinderen dan een workshop volgen waar ze leren een taartje zo mooi mogelijk te versieren. De klas die dit het allerbeste heeft gedaan, wint een rit met een minitrein. Deze vertrekt richting het Bartholomeus gasthuis waar de taartjes aangeboden worden aan de leeftijdsgenoten van het museum, de 80-jarigen.

Tijdens de zomervakantie brengt Groot Zomertrein Festijn zowel binnen als buiten diverse activiteiten. Op het kinderplein zijn speelhuisje te vinden en grote wandpanelen met Oud-Hollandsche spellen als boter, kaas en eieren. Met ieder spel is er wat raars aan de hand: absurd groot, bijzonder gekleurd en niet van deze tijd. Daarnaast is er elke dag een verrassingsact te zien waar oprichter van het museum de heer G. van Vloten centraal staat. Hij onthult zich op een zeer passende en feestelijke wijze. Tot slot is er kriskras door het museum een 'levende' tentoonstelling te vinden die bijzondere topstukken en personages in 80 jaar Spoorwegmuseum laat zien.

In de levende tentoonstelling nodigt de hofdame van koningin Emma iedereen uit voor een reuzetheepartijtje in de Koninklijke Wachtkamer. Ze schenkt hoogst persoonlijk de kopjes bij. Ook John Middlemiss mag niet ontbreken en wordt tijdens Groot Zomertrein Festijn tot leven gewekt. Deze eerste machinist in Nederland kan alles vertellen over de bijzondere wereld achter het spoor. Hij is herkenbaar aan zijn witte pak, megahoed en snor. Het Spoorwegmuseum 80 jaar, dat feest moet je beleven!

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.
Links:
http://www.spoorwegmuseum.nl/nl/grootzomertreinfestijn/pers.htm