Schone Kleren Kampagne en FNV in actie tegen Turks kledingbedrijf

06/07/2007 09:55

Rubriek: Binnenland

FNV Vakcentrale

Persbericht

Utrecht/ Amsterdam, 5 juli 2007

Schone Kleren Kampagne en FNV Bondgenoten in actie tegen Turks kledingbedrijf

De stichting Schone Kleren Kampagne en vakbond FNV Bondgenoten gaan actie ondernemen tegen het Turkse kledingbedrijf Metraco. Het bedrijf maakt zicht schuldig aan ernstige intimidatie van vakbondsleden. Ook heeft het werknemers ontslagen omdat zij vakbondslid zijn. SKK en FNV Bondgenoten gaan druk op het bedrijf uitoefenen om die mensen weer aan te nemen.

Metraco heeft sinds 2006 achttien werknemers ontslagen omdat ze vakbondslid zijn. Tweeëndertig werknemers werden gedwongen hun lidmaatschap op te zeggen. Ook weigert het bedrijf met de Turkse vakbond DISK-Tekstil te praten over het terugnemen van de ten onrechte ontslagen werknemers. Christa de Bruin van Schone Kleren Kampagne: "Het gaat echt om ernstige bedreigingen en intimidatie van haar eigen werknemers. Het bedrijf schuwt zelfs de inschakeling van het leger niet bij het onder druk zetten van vakbondsleden".

Arno Dahlmans, bestuurder van FNV Bondgenoten is woest over de manier van doen van het bedrijf: "Zo ga je niet met je personeel om. En dat voor een bedrijf dat voor tweederde in Nederlandse handen is. Mensen hebben het recht zich te verenigen". FNV Bondgenoten gaat zijn leden oproepen de standaardbrief aan eigenaren van Metraco, die SKK heeft opgeteld, gericht, te versturen. SKK gaat het publiek vragen hetzelfde te doen.

De Nederlandse merken Pall Mall en Scotch & Soda laten kleren maken door Metraco. DISK-Tekstil roept bedrijven op geen opdrachten meer te geven aan Metraco totdat het conflict is opgelost. SKK en FNV Bondgenoten ondersteunen de eisen die DISK-Tekstil heeft opgesteld.

http://www.schonekleren.nl