D66

Geef ambtenaren en andere werknemers gelijke rechten

5 juli 2007

D66 vraagt minister Donner van Sociale Zaken het ontslagrecht van ambtenaren gelijk te trekken met het ontslagrecht in de private sector. Dit voorstel van D66 werd in 2005 door een meerderheid van de Tweede Kamer aangenomen, maar de minister weigert vooralsnog om het uit te voeren.

Het ambtenarenrecht werd in de negentiende eeuw ingesteld, omdat er toen nog geen arbeidsrecht was in de private sector. Inmiddels zijn er geen argumenten meer om een apart rechtssysteem voor ambtenaren te handhaven. Verschillende adviesorganen hebben de regering dan ook geadviseerd om het voorstel van D66 uit te voeren.

De ontslagprocedure voor ambtenaren is tijdrovend en kostbaar. In het ambtenarenrecht wordt een ontslag vier maal bekeken, wat een veel tijd en geld kost. Ook leidt het tot een juridisering van de samenleving. D66 wil het ontslagrecht ook gelijktrekken, omdat het de arbeidsmobiliteit tussen de overheid en de marktsector verbetert. Hierdoor ontstaat er een arbeidsmarkt zonder muren en afscheidingen.

Vaak eindigt een ontslagprocedure van ambtenaren in een dure afvloeiingsregeling. Bovendien hoeven ambtenaren de eerste 18 maanden na hun ontslag niet te solliciteren. Werknemers in de publieke sector moeten direct na hun ontslag solliciteren. Naast de kosten en de ongelijkheid tussen ambtenaren en andere werknemers heeft het huidige ambtenarenrecht als nadeel dat het vrouwen, allochtonen en jongeren op achterstand zet.

D66-Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya: "Ik roep het CDA en de PvdA op mijn voorstel volmondig te steunen en met mij de minister te dwingen het uit te voeren. Ze hebben vóór mijn voorstel gestemd. Nu moeten we doorzetten. Hier gaat tenslotte om het gelijk stellen van alle werknemers in Nederland. De PvdA is toch ook voor gelijke rechten? Het CDA moet de financiële voordelen van mijn voorstel kunnen waarderen."
---