Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum
onderwerp bijlagen
D i rectie Regionale Zaken

Geachte Voorzitter

In vervolg op mijn brief van 27 april jl. (DRZZ.2007/1550) informeer ik u over de voortgang van het natuurprogramma Westerschelde.

Natuurprogramma
Het natuurprogramma maakt deel uit van het Vlaams-Nederlands Verdrag over de uitvoering van de Ontwikkelingsschets 2010 en heeft tot doel de natuur van het Scheldeestuarium in een gunstige staat van instandhouding te brengen. Een deel van dit gezamenlijke natuurprogramma wordt in grensoverschrijdende projecten gerealiseerd. Dit betreft het vergroten van het Zwin en het ontwikkelen van een intergetijdengebied in de Hertogin Hedwigepolder en het noordelijk gedeelte van de Prosperpolder. Het resterende deel van het natuurprogramma zal gerealiseerd worden in het zogenaamde Middengebied van de Westerschelde. In deze brief informeer ik u over de voortgang in het Zwin, de Hedwigepolder/Prosperpolder en het Middengebied. Middengebied Westerschelde
De provincie Zeeland heeft de afgelopen maanden met een aantal Zeeuwse maatschappelijke organisaties gewerkt aan de uitwerking van het natuurherstel van de Westerschelde. Dit heeft geleid tot een Zeeuws voorstel voor natuurherstel, deels bestaande uit alternatieve maatregelen in combinatie met andere functies, zoals veiligheid. Daarnaast is door de organisaties gezamenlijk een langetermijnagenda geformuleerd om tijdig maatregelen te treffen voor een duurzame versterking van de unieke kwaliteit en veiligheid van de Zeeuwse Delta.
Hoewel niet alle maatregelen in het Zeeuwse voorstel ecologisch even effectief zijn in de bijdrage aan het beoogde natuurdoel en ook nadere uitwerking behoeven, heb ik op dit voorstel en de samenwerking van de partijen positief gereageerd. Hierover heb ik u in bovengenoemde brief van 27 april geïnformeerd.

Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Regionale Zaken
Vestiging Zuid
Keizersgracht 5
Postadres: Postbus 6111
5600 HC Eindhoven
Telefoon: 070 - 8883280
Fax: 070 - 8883290
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE
DRZZ. 2007/2426 5 juli 2007
Natuurprogramma Westerschelde;
voortgang
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad

5 juli 2007 DRZZ. 2007/2426 2

In juni bleek dat helaas niet alle organisaties het gezamenlijk opgestelde voorstel konden accorderen. De landelijke en regionale natuur- en milieuorganisaties hebben inmiddels per brief aan het kabinet (d.d. 25 juni 2007) hun zorgen over de voortgang en over de realisering van het afgesproken natuurherstel laten blijken. Zij vragen het kabinet om verantwoordelijkheid te nemen en de afspraken na te komen. De provincie Zeeland heeft aangegeven het te betreuren dat het conceptakkoord uiteindelijk niet is geaccordeerd, maar wil wel de regierol houden en het natuurherstel uitwerken langs de lijnen van het conceptakkoord van de Zeeuwse organisaties. Ik ondersteun dat en heb de provincie gevraagd met een voorstel voor een proces en planning te komen dat past binnen de Nederlands-Vlaamse verdragen en de afspraken daarbinnen over het natuurherstel van de Westerschelde.

Het Zwin

Voor het project Het Zwin zijn de richtlijnen voor de opstelling van de milieueffectenrapportage op 8 juni vastgesteld. Het milieueffectrapport zal in combinatie met het ontwerp-Rijksprojectbesluit naar verwachting eind dit jaar verschijnen. Ten opzichte van de planning in het betreffende Nederlands-Vlaamse verdrag betekent dit een vertraging van enkele maanden.

Hedwigepolder / Prosperpolder-Noord

Het milieueffectrapport (m.e.r.) voor het project Hertogin Hedwige- en Prosperpolders wordt deze zomer afgerond. Een ontwerp-rijksprojectenbesluit, waarvan dit m.e.r. onderdeel is, zal naar verwachting december van dit jaar als ontwerp vastgesteld kunnen worden. Ook dit betekent een vertraging van enkele maanden ten opzichte van de planning.

Op mijn verzoek heeft de Dienst Landelijk Gebied (DLG) in april jl. aan de eigenaar van de Hedwigepolder een aanbod gedaan voor aankoop van het Nederlandse deel en daarover overleg gevoerd. Ook zal DLG op korte termijn de pachters in de Hedwigepolder benaderen om de mogelijkheden voor tegemoetkoming aan hun wensen te bespreken. Mijn inzet is dat de gronden op vrijwillige basis verworven worden. Mocht dat niet lukken, dan zal ik, zoals ik in mijn brief aan de Tweede Kamer (27 april 2007, DRZZ. 2007/1550) aangaf, mijn verantwoordelijkheid nemen op grond van de rijksprojectenprocedure. De Vlaamse minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur heeft op 21 mei jl. besloten over te gaan tot onteigening van het Vlaamse deel van het projectgebied, waaronder het deel van de Hedwigepolder dat op Vlaams grondgebied ligt. Dit besluit is na publicatie in het Belgisch Staatsblad op 19 juni 2007 van kracht geworden.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
5 juli 2007 DRZZ. 2007/2426 3

Ik meen u hiermee voor dit moment voldoende te hebben geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen omtrent het natuurprogramma Westerschelde. Ik ben verheugd dat u de procedure tot ratificatie van de Scheldeverdragen bent gestart. Ik hoop dat de gegeven informatie bijdraagt aan een spoedige ratificatie.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg