Gemeente Helmond


Brugklimmen en brugspringen strafbaar

Uit oogpunt van veiligheid heeft de gemeenteraad besloten dat het brugklimmen en brugspringen strafbaar is.

Een aantal jongeren vindt het uitdagend om op bruggen te klimmen en er vanaf te duiken of te springen. Deze activiteit kan hinderlijk zijn voor het scheepvaartverkeer, maar is ook gevaarlijk voor de klimmers en springers zelf. Vooral als klimmers tegelijkertijd of kort na elkaar springen of duiken. Gevaar is aanwezig, ook als er geen scheepvaart in het water is.

Veiligheid van personen

Bij mooi weer komt het brugklimmen en springen in Helmond steeds vaker voor. Ook bij water waar geen scheepvaartverkeer is. Er bestaan regels om hinder aan en het gevaar voor het binnenscheepvaartverkeer te voorkomen (o.a. Binnenvaartpolitiereglement). Maar de veiligheid van personen staat in deze regels niet centraal. En de regels gelden niet als er in water geen binnenscheepvaartverkeer is.

Fonteinklimmen ook verboden

Om de veiligheid van personen voldoende te garanderen, heeft de gemeenteraad in mei besloten dat het brugklimmen en het springen of duiken vanaf een brug strafbaar is. Daarnaast is het voortaan verboden om op een fontein te klimmen en er vanaf te springen in openbaar water. Deze verboden zijn opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening.