Ingezonden persbericht


Manifestatie Tegen gentrificatie in Amsterdam

Donderdag 5 juli om 15.30 manifesteren wij, een groep bezorgde krakers ons op het Heinekenplein tegen de gentrificatie en 'veryupping' in Amsterdam.

De plek zowel als de datum van deze manifestatie is geen toeval. Woningstichting Rochdale heeft een vestiging op de Stadhouderskade 80-81, en deze woningstichting laat wederom mensen uit hun woning verwijderen ten bate van splitsing in appartementsrechten en verkoop. Deze keer gebeurt dit op de Krugerstraat 34. Verkoop betekend wederom 3 woningen die verloren zijn voor het sociale woningbestand.

De uitverkoop van huurwoningen is een goudmijn. Dat weten niet alleen schimmige huisjesmelkers en hun criminele vrienden, maar ook in de directie-etages van de corporaties zoals Rochdale is dat inmiddels bekend. Deze wetenschap wordt evengoed in de praktijk omgezet. Niet alleen verkopen de corporaties huurwoningen in rap tempo, ook gebruiken ze dezelfde al dan niet zo zachtzinnige methodes om diegene die deze asociale praktijk in de weg staan, te verdrijven: achterstallig onderhoud en verkrotting worden evengoed gebruikt als valse beweringen aan de rand van intimidatie om de bewoners te doen verhuizen. Ook de salarissen van de directeurs zijn vergelijkbaar met de winsten van de malafide vastgoedbaronnen. Namelijk meedere tonnen per jaar plus een vette bonus als zoveel huurwoningen als mogelijk omgezet worden in luxe appartementen. In de tussentijd blijkt dat er met demokratische middelen niets aan gedaan kan worden. In de laatste 15 jaar zijn de meeste woningbouwverenigingen namelijk stilletjes veranderd in stichtingen die dus geen leden meer hebben aan wie ze verantwoording moeten afleggen. Net zo goed heeft de overheid besloten de volkshuisvesting (en dus de corporaties) niet meer met belastingsgeld te financieren. Daardoor ontbreekt elke mogelijkheid tot politieke controle. De parlamentaire regenten doen alsof hun neus bloedt terwijl het volk massaal uit de volksbuurten wordt verdreven om plaats te maken voor betergestelden.

Wij leggen ons hier niet bij neer! De armen verdrijven is niet netjes, maar een smerige aangelegenheid! En armoede is geen schande maar een onrecht. Vandaag eisen wij ons recht op.

Meer info: 0648841141