KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

5-7-2007

Eerste wedstrijden Delta Lloyd Kernploeg 5 juli

Goede resultaten Jutjens en Booth/Nieuwenhuis

Op 5 juli varen Pieter-Jan Postma in de Finn klasse en de negen dames in de Yngling klasse hun eerste wedstrijden tijdens het WK Zeilen in Cascais. De verwachting is dat, zoals gebruikelijk, er veel wind zal staan op de Atlantische Oceaan voor de Portugese kust.

Postma en de Yngling dames zijn de eerste leden van de Delta Lloyd Kernploeg die in actie komen, maar niet de eerste Nederlanders. Op 4 juli lieten Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis in de Tornado klasse zien dat ze met veel wind nog steeds een van de favorieten zijn. Het Nederlandse duo staat nu na vier wedstrijden op een derde plaats. Opvallend feit is dat de tot Belg genaturaliseerde ex-Nederlandse Carolijn Brouwer voorlopig aan de leiding gaat in het algemeen klassement in de Tornado klasse met haar zeilpartner Sebbe Godefroid.

In de Laser Radial klasse kwam Gea Jutjens (23) goed uit de
startblokken met een tweede plaats in de eerste race. In de tweede race van vandaag eindigde Jutjens als 14de. Ze staat nu tiende in het algemeen klassement. De Haarlemse liet ook al tijdens de Breitling Regatta zien in vorm te zijn en eindigde daar op een achtste plaats. Jutjens zit in het Project 2012 onder leiding van de Engelse coach in Nederlandse dienst Mark LittleJohn. Streven is talenten in de Laser en Laser Radial klaar te stomen voor de Olympische Spelen van London in 2012.

Jutjens was heel tevreden maar bleef vrij nuchter na afloop van deze eerste twee races. Die eerste wedstrijd was helemaal top. Ik lag een stuk achter de Chinese maar een stuk voor op de rest van het veld. Het is heel lastig varen hier. De wind kent enorme drukverschillen. Op het ene moment moet je vol hangen en dan zit je weer helemaal binnen. Het is heel apart.

De Chinese won twee wedstrijden en gaat aan de leiding in de Laser Radial klasse en is de huidige wereldkampioen. Jutjens was ook met de tweede race heel tevreden. Maar blijft nuchter. Ik ga niet nadenken over doelstellingen. Ik wil gewoon lekker blijven zeilen en niet teveel nadenken. Dat is voor mij het beste.