Ingezonden persbericht


persbericht 23 mei 2007

Public Amusement presenteert i.s.m. het Over het IJ Festival

EXPEDITIE NOORD 5 t/m 15 juli 2007

De komende vier jaar onderzoeken de makers van Public Amusement de stad Amsterdam. Open en betrokken gaan zij op zoek naar het onbekende in 'de buurt'. Ze zijn uit op ontmoetingen, confrontaties en dialogen. Vanuit samenspraak en samenkomst ontstaan professionele kunstprojecten. De buurt leeft, Public Amusement observeert, schrijft, fotografeert, filmt en regisseert. Het resultaat is een EXPEDITIE die een indringend beeld geeft van de bewoners en het leven in Amsterdam.

De eerste EXPEDITIE vindt plaats in Amsterdam NOORD van 5 t/m 15 juli a.s. Het is een 2uur&45minuten durende ontdekkingstocht door de Vogelbuurt en over de Nieuwendammerdijk. Middels film, theater, fotografie en tekst maakt het publiek onderweg kennis met de bewoners en het leven in deze twee verschillende buurten. Theatermakers Femke Janssen en Fenneke Wekker, fotograaf Maarten van Schaik, publicist Hester van Hasselt en documentairemakers Sarah Sylbing en Ester Gould verbeelden het heden en verleden, openen gesloten deuren en geven onhoorbare stemmen klank.

EXPEDITIE NOORD richt zich ook op een jong publiek. Sport- en spelactiviteiten op locatie en een voorstelling, gemaakt voor en door jongeren uit de buurt o.l.v. Likeminds-speler José Klaase, maken deel uit van het dagprogramma.

Public Amusement is in 2006 opgericht door theatermakers Femke Janssen en Fenneke Wekker. De stad en de samenleving vormen het uitgangspunt voor professionele kunstprojecten die tot stand komen in samenwerking met de buurtbewoners en -instanties. Vanaf 2007 strijkt Public Amusement iedere zomer neer in een ander Stadsdeel van Amsterdam. De stichting hoopt met haar Expedities mede-Amsterdammers bewust(er) te maken van hun directe omgeving en de mensen met wie zij in de stad samenleven.

Femke Janssen (1969) heeft na haar docentenopleiding aan de Toneelacademie Maastricht de regie-opleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten afgerond. Zij regisseerde onder meer bij Toneelgroep Oostpool, De Parade, Productiehuis Frascati, het Noord Nederlands Toneel en de jonge theatergroep Rauwster. Daarnaast doceert en werkt zij met uiteenlopende groepen jongeren bij onder andere jongerencentrum Nowhere en Solid Ground Movement.

Fenneke Wekker (1972) studeerde af als actrice aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Na haar opleiding heeft zij zich verder ontwikkeld als schrijver en dramaturg. Zij schreef toneelstukken voor onder andere Het Noord Nederlands Toneel, Toneelgroep Oostpool, Jeugdtheater Kwatta, Het Lab en de Citadel. Als dramaturg en artistiek coördinator was zij verbonden aan Productiehuis Frascati. Op freelance-basis werkt Wekker voor verschillende productiehuizen, werkplaatsen en regisseurs.

EXPEDITIE NOORD komt tot stand in samenwerking met Het Over het IJ Festival, Bakkerij Sjoerd van Willes, Thuis Op Straat, Café 't Boemeltje, Kansweb en bewoners uit Amsterdam-Noord. Het project wordt ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), Stichting Doen, VSB fonds, LIRA fonds, Skanfonds en Stadsdeel Amsterdam-Noord.