NEN


Omzetgroei zet door

donderdag 5 juli 2007, 15:54

Van alle ondernemers in de bouwsector zijn installateurs het meest positief over hun omzetontwikkeling. Van de installateurs maakte 67% het afgelopen kwartaal een positieve en 6% een negatieve omzetontwikkeling door. De handel in bouw- en installatieproducten doet het bijna even goed. Hier geldt voor 78% in het tweede kwartaal een stijging en voor 8% een daling in de omzet. Per saldo groeit de omzet bij deze marktpartijen dus bij respectievelijk 61% en 70% van de bedrijven.

Ook van de andere marktpartijen ziet de meerderheid zijn omzet in het tweede kwartaal toenemen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden, alleen in minder sterke mate dan bij de handel en de installateurs. Ook de omzetgroei in de bouw als geheel lijkt zich in het tweede kwartaal van 2007 door te zetten. In totaal geeft 58% van de bedrijven aan een (sterke) stijging van de eigen omzet te zien in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2006, 8% ziet een daling. Voor het derde kwartaal van dit jaar verwacht per saldo 53% van de ondernemingen een stijging van de omzet in vergelijking met het derde kwartaal van 2006, 57% verwacht een stijging en 4% een daling. De installateurs zijn per saldo iets minder positief over het derde kwartaal dan over het tweede kwartaal van 2007. Dit alles blijkt uit de Bouwbarometer van USP Marketing Consultancy, de stemmingsindicator binnen de bouwsector die wordt samengesteld aan de hand van ruim 700 enquêtes, verdeeld over de zeven belangrijkste marktpartijen in de bouw.

Niet uitbundig
De recente ontwikkelingen sluiten aan op de omzetcijfers van het eerste kwartaal van dit jaar. In de vorige editie van de Bouwbarometer werd geconcludeerd dat de verschillende bouwpartijen positief waren over de omzetontwikkeling, maar nog niet uitbundig. In dit kwartaal is er gemiddeld genomen duidelijk een stijging waarneembaar van het aantal bedrijven dat de omzet heeft zien stijgen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Deze ontwikkeling lijkt goed aan te sluiten op recente omzetcijfers van het CBS. Daaruit komt naar voren dat na een groei van ongeveer 8,5 procent in 2006 de omzetgroei in het eerste kwartaal van 2007 flink doorzette. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2006 steeg de omzet volgens het CBS met bijna 14 procent.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Vakblad InstallatieMagazine (Publicatie) NEN InstallatieMail (Publicatie)