GroenLinks in de Europese Unie

GroenLinks prioriteiten Straatsburgweek 9 - 12 juli 2007

Maandag

Overdracht passagiersgegevens EU-VS, verklaring Commissie

De Europese Commissie geeft een verklaring af over het nieuwe akkoord met de Verenigde Staten die het uitwisselen van persoonsgegevens voordat Europese passagiers naar Amerika vliegen verplichten. Volgens Kathalijne Buitenweg heeft Europa zich een oor aan laten naaien met het nieuwe akkoord. Zo is het optische bedrog dat het aantal gegevens per persoon dat aan Amerika moet worden gegeven van 34 naar 19 gegevens gaat. De infovelden ´adres´, ´telefoonnummers´ en ´e-mail´ zijn bijvoorbeeld samengevoegd tot één veld met beschikbare contactinformatie. Feitelijk kunnen de VS aanspraak blijven maken op dezelfde hoeveelheid gegevens, inclusief creditcardnummers. Ook mogen de gegevens langer worden bewaard. Tot nu toe was dat maximaal 3,5 jaar, maar deze bewaartermijn wordt nu verlengd naar 15 jaar. Nederland heeft, net als enkele andere landen, ingestemd met het plan onder voorbehoud dat het parlement de regeling goedkeurt.

Levensmiddelenadditieven, rapport Westlund

Het Europees Parlement debatteert over aroma´s in voedsel. Deze stoffen zijn een steeds belangrijkere rol gaan spelen bij onze voedselproductie. Kathalijne Buitenweg vraagt zich af of een verdere toename van aroma´s in ons voedsel wenselijk is. Aroma´s worden vaak gebruikt om de slechte kwaliteit van voedsel te maskeren en ongezonde vetmakers krijgen zo een betere smaak. Aroma´s dragen daardoor bij aan de zwaarlijvigheid in Europa. Buitenweg pleit voor betere, duidelijkere etiketten op voedsel. Het is belangrijk dat mensen kunnen kiezen voor gezond voedsel.

Verbod op kwikhoudende apparaten, rapport Sornosa Martinez

Het Europees Parlement debatteert over een verbod op het op de markt brengen van kwikhoudende apparaten. Kathalijne Buitenweg is blij met dit verbod, want kwik is bijzonder schadelijke voor mens en milieu. Kwik kan veranderingen in de genetische samenstellingen van planten, dieren en mensen veroorzaken. Daardoor kan de stof bij mensen leiden tot een verminderde weerstand, een hogere kans op hart- en vaatziekten en een verhoogd risico op kanker. In de natuur leidt kwik tot sterfte van planten en dieren. In de richtlijn wordt een uitzondering gemaakt voor barometers. Volgens Buitenweg is dit niet alleen inconsequent, maar ook onbegrijpelijk. Er zijn prima kwikvrije barometers die vaak door dezelfde bedrijven worden gemaakt als de kwikhoudende barometers.

Dinsdag

Liberalisering van postdiensten, rapport Ferber

Het Europees Parlement debatteert over het voorstel om postbedrijven te liberaliseren. Vanaf 2009 mogen postbedrijven geen monopolie meer hebben op zendingen onder de 50 gram. Volgens Joost Lagendijk leidt een privatisering automatisch naar hogere prijzen en verslechtering van de dienstverlening. In landen als Engeland en Zweden, waar de postmarkt al geliberaliseerd is, zie je nu al grote problemen. De prijzen zijn er verdubbeld en de dunbevolkte gebieden worden nauwelijks bediend. Ook is het te verwachten dat liberalisering zal leiden tot veel ontslagen en slechtere arbeidsomstandigheden voor postmedewerkers. Nederland gaat in januari 2008 de postmarkt voor brieven tot 50 gram al privatiseren. Dit staat in de nieuwe postwet, die afgelopen juni door de Tweede Kamer is aangenomen.

Woensdag

Toekomst Kosovo, verklaring Raad en Commissie

Het Europees Parlement debatteert over de toekomstige status van Kosovo. Joost Lagendijk (rapporteur Kosovo) vraagt de Commissie en de Raad om wat zij gaan doen als een resolutie van de VN-Veiligheidsraad uitblijft. Kosovo hoort officieel nog bij Servië en de toekomstige status wordt momenteel besproken binnen de VN-Veiligheidsraad. Europa en de VS zijn voor een onafhankelijke status van Kosovo op basis van het plan van de Finse VN-gezant Ahtisaari. Rusland is fel tegen. Mocht overeenstemming binnen de Veiligheidsraad uitblijven, dan is de kans groot dat landen afzonderlijk Kosovo als republiek erkennen of juist niet. De EU zal dan gespleten zijn. In het ergste scenario wordt het geweld in Kosovo hervat. Dit kan de hele regio destabiliseren. Lagendijk vraagt zich verder af of de EU nog steeds experts moet leveren voor een missie in Kosovo die zich richt op de opbouw van het land.

Goedkope medicijnen voor ontwikkelingslanden, mondelinge vraag

Het Europees Parlement wil dat de EU ontwikkelingslanden ondersteunt bij het opzetten van een generieke farmaceutische industrie. Generieke medicijnen zijn geneesmiddelen waarvan het patent verlopen is en die daardoor veel goedkoper zijn. Verder wil het Europees Parlement een permanent akkoord over toestemming voor ontwikkelingslanden om geneesmiddelen te produceren die nog onder een patent vallen. In de strijd tegen AIDS mogen ontwikkelingslanden met een tijdelijke in WTO-verband gemaakte afspraak de mondiale patentwetgeving omzeilen om anti-virale middelen tegen sterk gereduceerde prijzen onder hun bevolking te distribueren. Volgens Kathalijne Buitenweg is het hoog tijd dat Eurocommissaris Peter Mandelson (handel) zich sterk maakt voor een permanent akkoord, net zoals de VS.


--------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa