Gemeente Breda

Andrew van der Zee stopt als gemeentesecretaris Gemeente Breda

Andrew van der Zee zal niet langer in functie blijven als gemeentesecretaris. Vandaag lichtte hij zijn besluit toe aan het college van burgemeester en wethouders.

Het college nam met respect kennis van het besluit van de gemeentesecretaris doch haast zich mede te delen dat Andrew van der Zee zijn ervaring en kennis ten volle zal blijven inzetten voor de gemeente in het algemeen en het college in het bijzonder. Met name de grote projecten waarvoor de gemeente zich geplaatst weet zullen zijn aandacht krijgen.
Overigens zal de gemeentescretaris tot in zijn opvolging wordt voorzien zijn huidige taken blijven uitvoeren.

Andrew van der Zee nam anderhalf jaar geleden op 1 december 2005 de functie als gemeentesecretaris over van Bernard Ouwerkerk, die toen wegens ziekte afscheid moest nemen. Met onmiddellijke ingang rustte toen op hem de taak om het college in bestuurszaken te ondersteunen maar ook te functioneren als voorzitter van de Directieraad, die leiding geeft aan het gemeentebrede reorganisatieproces. Gaandeweg de periode groeide bij de gemeentesecretaris het inzicht dat zijn persoonlijke kwaliteiten toch meer tot zijn recht kwamen als bijdrage aan de grote ontwikkelingen, zaken op het terrein van onroerend goed en grondzaken en de realisatie van majeure projecten. Minder succesvol bleek de combinatie met het bestuurlijk proces dat met de secretarisfunctie van het college is gemoeid. Naarmate dit inzicht toenam nam ook het verlangen toe zich persoonlijk en daadwerkelijk met de grote ontwikkelingen bezig te houden. Burgemeester en wethouders hechten grote waarde aan het besluit van de gemeentesecretaris en nemen niet alleen met respect kennis van zijn besluit, maar zien met veel vertrouwen de samenwerking met name bij de realisatie van de grote projecten tegemoet. Nadere details over de inzet van de heer Van der Zee worden overigens pas na het zomerreces verwacht.
Het college acht het echter van groot belang zowel de organisatie en de gemeenteraad nog voor de vakantie te informeren. De periode die nu volgt wordt benut om een antwoord te vinden op de vraag op welke wijze de gemeentelijke organisatie het meest optimaal kan worden geleid. Uiteraard is daarbij de aanstelling van een nieuwe gemeentesecretaris de eerste zorg. Die zorg betreft ook de inrichting van de Directieraad, waarvan de gemeentesecretaris voorzitter is. Om ook dan te komen tot een uitgelezen team, dat leiding geeft aan de realisatie van de doelen die het college zich in het coalitieakkoord stelde, worden nu uitgebreide functieprofielen opgesteld en normen en kwaliteiten geformuleerd waaraan leden van de directieraad behoren te voldoen.
Het college twijfelt overigens geenszins aan de inzet van de voltallige directieraad maar wil de komende periode het leerproces van de afgelopen periode voldoende tegen het licht houden om zich optimaal voorbereid te weten voor de opgaven waarvoor zij de komende jaren staat.
Om de Directieraad bij te staan in het zoeken naar de juiste oplossingen zal het bureau Krauthammer, dat eerder bij de reorganisatie betrokken was, de komende tijd actief aan de slag gaan