Van Lanschot Bankiers


Published: 18:00 05.07.2007 GMT+2 /Source: Van Lanschot /AEX: VLAN /ISIN: NL0000302636

Van Lanschot onderzoekt mogelijkheden revitalisering hoofdkantoor

Van Lanschot Bankiers onderzoekt de mogelijkheden voor revitalisering van haar huidige hoofdkantoorcomplex aan de Hooge Steenweg in het centrum van 's-Hertogenbosch. Een definitief besluit hierover wordt in de loop van 2008 verwacht. Adviesbureau Royal Haskoning en de architectencombinatie Zeekaf.Homan.3TO hebben hiervoor een voorlopig ontwerp gemaakt dat inmiddels ter informatie is voorgelegd aan de gemeente 's-Hertogenbosch. Het voorlopige ontwerpvoorstel zoekt de optimale balans tussen het conserveren van de essentie van de oude gebouwen en de identiteit van de nieuwe architectuur.

Voorlopig architectonisch ontwerp
Het vernieuwen van de gebouwen moet leiden tot een functionele en comfortabele huisvesting en een inspirerende omgeving voor circa 400 medewerkers. Het voorlopige ontwerp brengt een nieuwe identiteit tot stand door een relatie te leggen tussen twee uitersten: de 17e eeuwse Gulden Hopsack, het historische pand aan de Orthenstraat, en een 21e eeuwse Galleria, een glazen bouwlichaam dat over de stegen heen wordt geplaatst en de Van Lanschot-panden met elkaar verbindt. "De relatie wordt bepaald door gemeenschappelijke soberheid, statigheid en door mooie materialen en detaillering. Daarmee worden de oude en de nieuwe wereld in een harmonische dialoog bij elkaar gebracht. Het voorlopige ontwerp beoogt dit met zo weinig mogelijk, maar des te zorgvuldiger gekozen middelen, tot stand te brengen. Er ontstaat een sober maar statig interieur met verschillende sferen, die samen de bank - met behoud van de eigen historische kenmerken - in de eigen tijd plaatsen. Bij de keuzen van vormen en materialen wordt zo veel mogelijk voorbijgegaan aan modieuze trends: bestendigheid is wezenlijker dan opvallendheid", aldus de architectencombinatie Zeekaf.Homan.3TO.

Planning en tijdslijnen
In de tweede helft van dit jaar en een deel van 2008 wordt het plan voor revitalisering van het kantoorcomplex verder ontwikkeld. Een definitief besluit over de revitalisering en het bijbehorende architectonische ontwerp is nog niet genomen. Charles Kuijpers, directeur Facility Services van Van Lanschot Bankiers: "We kunnen pas echt van start na een positief besluit over de revitalisering, goedkeuring van het definitieve ontwerp en het verkrijgen van alle benodigde vergunningen. Naar verwachting ontstaat hierover in de loop van 2008 meer duidelijkheid. Op dat moment kunnen we meer informatie geven over de planning en tijdslijnen waarin we een en ander willen realiseren."

Revitalisering
De revitalisering voorziet in de sloop van alle achterbouwsels achter de historische panden aan de Hooge Steenweg/Orthenstraat. De tot in het middengebied van de kavels uitstekende delen van de later gebouwde panden aan de achterzijde van het gebouwencomplex worden eveneens gesloopt. Boven de vrijgekomen middenzone, wordt over de stegen heen een glazen bouwlichaam geplaatst: de Galleria. Deze Galleria toont het beeld van de vernieuwde bank, achter de gevels van de historische panden. Deze historische achtergevels worden na de sloop van de latere aanbouw, weer zichtbaar vanuit de stegen. De Galleria verbindt alle Van Lanschot-panden op de eerste en tweede verdieping. De hoofdentree van de bank komt onder de Galleria aan De Ruische Poort. Via een nieuwe ondergrondse gang is deze entreehal ook vanuit de parkeergarage direct bereikbaar. Langs de Galleria op de begane grond, wordt een aantal binnen- en buitentuinen ontworpen. Hiermee wordt het idee van een groene verbinding aan de achterzijde van de panden, parallel aan de straat en haaks op de stegen, in een eigentijdse variant voortgezet. De kantoorpanden aan de achterzijde van het gebouwencomplex die dateren uit de periode 1975-1985 worden aan de binnenzijde gerevitaliseerd. Het exterieur van deze panden blijft gelijk.

(Afbeelding) Een impressie van het voorlopige ontwerp, met in het midden de Galleria, het glazen bouwdeel. Aan de voorzijde de kantoorpanden aan de Hooge Steenweg/Orthenstraat. (Klik hier voor download)

's-Hertogenbosch, 5 juli 2007

Perscontacten Van Lanschot Bankiers:
Etienne te Brake, woordvoerder Corporate Communicatie Telefoon +31 (0)73 548 3026; Mobiel +31 (0)6 12 505 110; E-mail e.tebrake@vanlanschot.com

Van Lanschot NV is de houdstermaatschappij van F. van Lanschot Bankiers NV, de oudste onafhankelijke bank van Nederland met een geschiedenis die teruggaat tot 1737. De bank richt zich op een drietal doelgroepen: de vermogende particulier, het middelgrote (familie)bedrijf en de institutionele belegger. Van Lanschot Bankiers staat voor kwalitatief hoogwaardige dienstverlening, waarin integrale advisering, persoonlijke service en maatwerk centraal staan. Van Lanschot NV is genoteerd aan de Euronext Amsterdam Stock Market.

Het persbericht kan gedownload worden via onderstaande link:

Persbericht (pdf-versie)

Bezoek onze website voor meer informatie over Van Lanschot: http://www.vanlanschot.org