Productschap Diervoeder

Nieuws update van het Productschap Diervoeder, 5 juli 2007

PDV Update

Standaarden GMP B2 en GMP B3

Bestemd voor: Bedrijven die GMP+ B2 toepassen

De huidige GMP B2-standaard blijft onderdeel uitmaken van het GMP+:2006-schema. Het college heeft hiertoe besloten en daarmee een einde gemaakt aan een heleboel onduidelijkheid op dit punt. Handels- en opslagbedrijven en ook collecteurs van granen, zaden en peulvruchten, die nu GMP B2-gecertificeerd zijn, mogen kiezen: ofwel de GMP B2-standaard voorlopig nog blijven toepassen, ofwel nu al de nieuwe GMP B3-standaard gaan gebruiken.

Bij de vaststelling van GMP+:2006 (in medio 2005) is besloten dat de huidige GMP B2-certificaten nog tot eind 2008 geldig zouden zijn, mits deze waren afgegeven voor eind 2006. Enige tijd later is dat besluit aangepast, in die zin dat certificaten die zijn afgegeven voor eind 2007 nog geaccepteerd worden tot eind 2008.

Het College van Deskundigen heeft nu besloten dat de huidige GMP B2-standaard gehandhaafd blijft in het GMP+-schema. Het voornemen blijft om een grondige herziening door te voeren. Wanneer dit zal zijn gerealiseerd is nog niet bekend. Zodra hierover meer besloten is, zullen belanghebbenden daar over worden geïnformeerd.

GMP B2 of GMP B3?
Voor handels-, opslag- en collectiebedrijven, die nu de GMP B2-standaard ook benutten, is er inmiddels een nieuwe standaard ontwikkeld: GMP B3. Omdat de huidige GMP B2 nog langer geldig blijft (dan tot eind 2008), zijn deze bedrijven niet verplicht om nu al over te stappen en zij kunnen ook nog gebruik blijven maken van de huidige GMP B2. De nieuwe GMP B3-standaard is overigens vanaf 1 juli 2007 certificeerbaar. Alle noodzakelijke aanpassingen in de GMP+ C-documenten zijn doorgevoerd.

Deze informatie wijkt af van eerdere berichtgeving (zoals bijv. de lezing over dit onderwerp op de informatiedag 12 juni 2007 in Hannover) en het is raadzaam om hiervan goede nota te nemen.

In de komende weken zal er nog meer berichtgeving over dit onderwerp volgen. Wij raden u aan hierop attent te zijn