Gemeente Teylingen

Scholieren Oostergeest eerste kindergemeenteraad

Van waterfietsen tot sponsorloop - Scholieren Oostergeest eerste kindergemeenteraad

05 juli 2007

Scholieren Oostergeest eerste kindergemeenteraad\r\nPERSBERICHT 5 juli 2007 - Op donderdagochtend 5 juli gingen leerlingen uit groep 8 van basisschool Oostergeest met elkaar in debat in de raadszaal van de gemeente Teylingen. Zij debatteerden, op uitnodiging van gemeenteraadslid Hans Goudsmit, enthousiast over recreatie-eiland Koudenhoorn in Warmond. Oostergeest was de eerste school die, bij wijze van proef, zitting nam in de `kindergemeenteraad' van Teylingen. Ideeën waren er genoeg: van een hek om de hondenuitlaatplek tot het verhuren van waterfietsen.

Geen huizen, meer prullenbakken De kinderen luisteren naar de burgemeester

De klas werd opgedeeld in vier partijen: de Partij voor de Natuur, de KinderRechten Partij, de Jeugd-debat-bende en de Partij voor de Recreatie. Leerlinge Dorine Tromp werd ter plekke benoemd tot burgemeester. De leerlingen gingen enthousiast in debat over wat zij willen veranderen op eiland Koudenhoorn. Ze wilden in ieder geval geen huizen bouwen! Een meerderheid was wel te vinden voor meer prullenbakken en vooral een betere spreiding hiervan. Verder wilden ze ook speelvoorzieningen verbeteren. Eén van de scholieren stelde voor een hek te plaatsen om de hondenuitlaatplek, zodat kinderen rustig kunnen voetballen. Dit voorstel haalde ook een meerderheid.

Succesvolle werving raadsleden

De scholieren opperden als nieuw idee een waterfietsenverhuur. Bert Homan, de `echte' wethouder voor recreatie, gaf direct na de vergadering aan dit een geweldig idee te vinden. Hij gaat zoeken naar mogelijkheden om dit te realiseren. De kinderraadsleden kwamen ook met een voorstel voor de financiële dekking: een sponsorloop organiseren. Het debat bleek ook succesvol als werving voor nieuwe raadsleden: een aantal leerlingen meldden dat ze later ook wel gemeenteraadslid willen worden.

Volgend jaar meer scholen

De raadsleden Daisy Nieuwenhuizen, Rose Marie Keijzer en Hans Goudsmit, hebben samen met wethouder Henriëtte Wilbrink het initiatief genomen voor de kindergemeenteraad. Volgend schooljaar wil de gemeente alle basisscholen uit Teylingen uitnodigen om zitting te nemen in de kindergemeenteraad.

Kinderen in debat