Gemeente Hardenberg

Wmo-maand afgesloten met drietal bijeenkomsten

Zonder draagvlak geen dorpshuis, wijkgebouw of kinderboerderij

Donderdag 5 juli 2007

De Wmo-maand is vorige week afgesloten met bijeenkomsten over de themas leefbaarheid , sociale samenhang en vrijwilligers en met een algemene slotbijeenkomst. Tijdens de Wmo-maand, in de maand juni, konden inwoners meepraten over de Wet maatschappelijke ondersteuning. De uitkomsten van de bijeenkomsten worden gebruikt bij het ontwikkelen van beleid op het gebied van de Wmo.

Afgelopen woensdag sprak verantwoordelijk wethouder Joost Liese met vertegenwoordigers van plaatselijk belangen, wijkverenigingen, zorgaanbieders en woningstichtingen over hun rol bij leefbaarheid en sociale samenhang. De aanwezigen vonden de sociale samenhang, met name in de kleine kernen, voldoende aanwezig. Hier speelt 'noaberschap' nog een belangrijke rol. Deze burenhulp is van groot belang als er weinig of geen voorzieningen zijn. Juist in de grotere kernen en nieuwe woonwijken is er minder sprake van betrokkenheid. Plaatselijke belang of wijkvereniging spelen vooral een coördinerende rol als het gaat om de leefbaarheid in wijken en buurten. Een belangrijke voorwaarde om de leefbaarheid en sociale samenhang te vergroten is een ontmoetingsplek. Hierdoor worden inwoners gestimuleerd om ook een eigen bijdrage te leveren aan de leefbaarheid en sociale samenhang in hun buurt.

s Avonds vond een bijeenkomst plaats over het onderwerp vrijwilligers binnen zorginstellingen, waar zaken als het waarderen van het vrijwilligerswerk, het vinden van nieuwe vrijwilligers en hoe te werken aan deskundigheidsbevordering van vrijwilligers aan de orde kwamen. De wethouders Liese en Janssen schoven bij de bijeenkomst aan. Duidelijk werd dat de vrijwilligers in de zorg zeer betrokken zijn bij de ouderen, zieken en gehandicapten waar zij het vrijwilligerswerk voor doen. Het vinden van vrijwilligers lukt nog steeds, met enige zorg voor de toekomst. Mensen hebben steeds minder tijd waardoor de nieuwe vrijwilliger maar kort en af en toe inzetbaar is. Verder blijkt dat mensen met een uikering met moeite toestemming krijgen van de uitkeringsinstantie voor het doen van vrijwilligerswerk. Binnen de verschillende zorginstellingen is meer behoefte aan deskundigheidsbevordering van vrijwilligers, maar het ontbreekt vaak aan tijd en geld om dit te organiseren.

De laatste bijeenkomst in het kader van de Wmo-maand vond afgelopen donderdag plaats in De Schakel in Hardenberg. Tijdens deze slotbijeenkomst kon iedere inwoner van Hardenberg meepraten over de Wet maatschappelijke ondersteuning. Tijdens de bijeenkomst passeerde een aantal onderwerpen de revue, zoals sociale samenhang, leefbaarheid in de kernen, mantelzorg en vrijwilligerswerk. Ook de informatie- en adviesfunctie van de gemeente werd besproken. Eén van de uitkomsten is dat de Wmo pas kan slagen als iedereen een steentje bijdraagt. De Wmo is er voor iedereen, maar dan wel door iedereen. Zonder die bijdrage kan de Wmo niet bestaan. Volgens de aanwezigen moeten mensen bereid zijn om iets voor hun wijk of buurt te doen. Zonder deze bijdrage kunnen er geen voorzieningen als een dorpshuis, wijkgebouw of kinderboerderij in stand worden gehouden. Het is niet noodzakelijk om in elke kern een voorziening te plaatsen, ruimten in kerken en scholen kunnen een belangrijke functie vervullen. Belangrijker is dat iedereen een bijdrage levert. Met betrekking tot het thema mantelzorg werd aangegeven dat het belangrijk is dat mantelzorgers op tijd hulp inroepen van anderen. Daarom is goede informatie en goed advies belangrijk. Dit geldt ook voor vrijwilligers. Het centraal informatiepunt Wmo-INgang blijkt goed bekend te zijn. De digitale informatie- en adviesfunctie van Wmo-INgang wordt verder ontwikkeld. Alle aanwezigen willen graag een bijdrage leveren aan maatschappelijke ondersteuning.

De Wmo-maand is inmiddels afgelopen. Alle bijeenkomsten in het kader van de Wmo-maand dienen als informatie voor deze beleidsontwikkeling. Juni 2007 is dus een belangrijke maand geweest voor de ontwikkeling van de Wmo in de gemeente Hardenberg. In september wordt de vindt nog een algemene bijeenkomst plaats in Dedemsvaart.