Waterschap Rivierenland

Waterschap neemt maatregelen tegen wateroverlast

Waterschap Rivierenland zet op dit moment extra mensen en middelen in om de wateroverlast als gevolg van de uitzonderlijk zware regenval van gisteren en de afgelopen nacht tegen te gaan. De overlast doet zich vooral voor in het midden en in het westen van het Rivierengebied. Op verschillende plaatsen zijn noodpompen geplaatst. Het waterschap is gisteren al gestopt met maaien van sloten, om te voorkomen dat het maaisel de waterafvoer belemmert. De calamiteitenorganisatie van het waterschap coördineert alle maatregelen die noodzakelijk zijn.

De wateroverlast doet zich vooral voor in het westen van het Land van Maas en Waal, in de Bommelerwaard, in de omgeving van Culemborg (Tielerwaard) en in en om Vianen (Vijfheerenlanden). Gisteren en de afgelopen nacht is daar lokaal erg veel water gevallen, in een aantal gevallen ging het om 80 tot 100 mm. in enkele uren tijd. Dit zijn buien van uitzonderlijke omvang.

Gezien de voorspelde kans op flinke buien is het waterschap gisteren (woensdag) al gestopt met het maaien van de watergangen, om te voorkomen dat maaisel de waterafvoer zou gaan belemmeren. De hele nacht zijn medewerkers van het waterschap in de weer geweest om de wateroverlast zoveel mogelijk beperkt te houden. Op verschillende plaatsen zijn aannemers opgeroepen om met mensen en materieel te ondersteunen. In de loop van de nacht is nabij Hardinxveld-Giessendam een noodpomp geplaatst, waarmee het water in de poldersloten versneld kan worden weggepompt. In de omgeving van Vianen zijn vanochtend drie noodpompen geplaatst. In de loop van de dag zullen nog meer noodpompen ingezet worden, afhankelijk van de plaatsen waar de nood het hoogst is.
Alle poldergemalen draaien sinds gisteren op vol vermogen en worden extra in de gaten gehouden om eventuele storingen onmiddellijk te kunnen verhelpen.

In verband met de situatie is de scheepvaart op de rivier de Linge tot nader bericht gestremd. Dit geldt voor de beroepsvaart en voor de recreatievaart.

Op dit moment, donderdagmiddag aan het begin van de middag, stijgt het waterpeil hier en daar nog. Het waterschap hoopt, gezien de tamelijk gunstige weersverwachtingen, de situatie toch binnen enkele dagen weer normaal te kunnen krijgen.
Het dagelijks bestuur van het waterschap zal een aantal van de getroffen plaatsen bezoeken.

De verwachting is dat in de toekomst als gevolg van klimaatveranderingen hevige regenbuien zich vaker zullen voordoen. Om overlast daarvan tegen te gaan werkt Waterschap Rivierenland aan het verbreden en sloten en andere watergangen om het water meer ruimte te geven. Dit programma moet omstreeks 2015 zijn afgerond.