Ingezonden persbericht


Persbericht Hilversum, 5 juli 2007

Corporaties en gemeente in open brief aan Ministers Bos en Vogelaar:

'Hilversum wordt gestraft omdat het geen aandachtswijk heeft'

'Het investeringsvermogen van de Hilversumse corporaties moet intact blijven. Meebetalen aan een landelijke heffing voor de '40 aandachtswijken' is niet acceptabel.' Dat stellen de gemeente Hilversum en drie wooncorporaties gezamenlijk in een open brief aan minister Bos (Financiën) en minister Vogelaar (Wonen, Wijken, Integratie). De komende tien jaar moet er circa een miljard euro in Hilversumse buurten worden geïnvesteerd. Men vreest hierin ernstige vertraging als de plannen van Bos en Vogelaar doorgaan.

De gemeente Hilversum en de corporaties vinden dat niet alleen de '40 aandachtwijken' maar ook 800 andere kwetsbare wijken in het land verbeterd moeten kunnen worden. Zij schrijven daarover: 'Dat Hilversum geen extra ondersteuning krijgt omdat het geen aandachtwijk heeft, valt te billijken. Maar dat Hilversum daar nog voor wordt gestraft via een corporatieheffing, is buitenproportioneel en doet geen recht aan de grote opgaven waar de corporaties en de gemeente Hilversum voor staan.'

De corporaties hebben berekend dat hun mogelijkheden om te investeren door de heffing met honderden miljoenen euro's dalen. De gemeente Hilversum en de corporaties roepen de ministers op om te zoeken naar oplossingen waarmee het investeringsvermogen van de Hilversumse corporaties intact blijft.

De corporaties die de brief hebben ondertekend zijn De Alliantie - Gooi en Vechtstreek, 'Dudok Wonen' en 'Woningstichting Het Gooi en Omstreken'.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de volgende personen:


. Gemeente Hilversum, B. Hammer, wethouder Wonen-Welzijn-Zorg/Stedelijke Vernieuwing, tel 035 - 6292020
. de Allliantie Gooi en Vechtstreek, A. Wilbers, directeur, tel 06-51529896
. Dudok Wonen, L. Bobbe, directeur-bestuurder, tel 06-53624930
. Woningstichting Het Gooi en Omstreken, J. Flemminks Smid, directeur-bestuurder, tel 06 - 53351364 .

Bijlage: open brief

---- --
Hilversum, 5 juli 2007

Open brief

Aan de ministers van:


. Wonen, Wijken en Integratie, mevrouw drs. C.P. Vogelaar,
. Financiën, de heer drs. W.J. Bos

Geachte mevrouw Vogelaar en meneer Bos,

De afgelopen jaren hebben wij - de gemeente Hilversum en de drie in deze gemeente werkzame wooncorporaties - grote investeringen gedaan in herstructurering van oude wijken en in nieuwbouw. De resultaten daarvan zijn zichtbaar en aansprekend. Voor de komende jaren staan Hilversum nog grote opgaven te wachten. In het oog springend daarin zijn enkele grote nieuwbouwlocaties, diverse woondienstenzones en een aantal herstructureringsgebieden. De grootste daarvan zijn Hilversum Noord, de Bloemenbuurt en de Riebeeck. Maar ook de wijk 'Over 't spoor' kent nog substantiële gebieden die aangepakt moeten worden. De komende tien jaar gaat het om investeringen ter hoogte van circa een miljard euro.

In het regeerakkoord wordt grote prioriteit gegeven aan de bouw van nieuwe woningen en de aanpak van de herstructurering. Daarbij wordt de hoogste prioriteit gegeven aan de door u geselecteerde 'aandachtswijken'. Daar kunnen wij natuurlijk geen enkel bezwaar tegen hebben; de betreffende wijken verdienen die aandacht. Maar dat geldt wat ons betreft ook voor de overige 800 wijken in Nederland waarin gemeenten en corporaties intensief samenwerken aan de verbetering van het woon- en leefmilieu.

U verwacht dat alle wooncorporaties via een landelijke heffing jaarlijks honderden miljoenen euro bijdragen in de kosten van het verbeteren van de 40 aandachtswijken. De media reppen van jaarlijks 750 miljoen euro. Indien dit bedrag naar rato wordt verdeeld over alle corporaties, betekent dit dat de in Hilversum werkzame corporaties jaarlijks zo'n tien miljoen euro(1] moeten afdragen aan het Rijk. Daarmee gaat de komende tien jaar investeringsruimte verloren ter grootte van honderden miljoenen euro's. Als uw heffing op deze wijze doorgaat, vrezen wij aanzienlijke vertragingen in de uitvoering van de in Hilversums geplande projecten. Dat kan natuurlijk nooit uw bedoeling zijn. Wij vinden het in ieder geval niet acceptabel. Wij zijn van mening dat het door de corporaties opgebouwde kapitaal ingezet moet kunnen worden in Hilversum. Daar hebben onze huurders recht op, daar heeft Hilversum recht op.

Daarom verzoeken wij u indringend om naar - ook voor ons - acceptabele mogelijkheden te zoeken om de verbetering van de 40 aandachtswijken vorm te geven. Dat Hilversum geen extra ondersteuning krijgt omdat het geen aandachtwijk heeft, valt te billijken. Maar dat Hilversum daar nog voor wordt gestraft via een corporatieheffing, is buitenproportioneel en doet geen recht aan de grote opgaven waar de corporaties en de gemeente Hilversum voor staan.

Dat de corporaties en de gemeente Hilversum deze brief gezamenlijk aan u schrijven, is niet alleen een bewijs dat zij gezamenlijk staan voor de opgaven in Hilversum. Het bewijst ook dat zij zeer bezorgd zijn. Tegen deze achtergrond roepen u op om te zoeken naar oplossingen waarmee het investeringsvermogen van de Hilversumse corporaties intact blijft.

Hoogachtend,

Gemeente Hilversum, B. Hammer, wethouder
De Allliantie - Gooi en Vechtstreek, A. Wilbers, directeur Dudok Wonen, L. Bobbe, directeur-bestuurder
Woningstichting Het Gooi en Omstreken, J. Flemminks Smid, directeur-bestuurder. -----------------------
(1] Ten aanzien van de Alliantie is in deze berekening uitsluitend rekening gehouden met het aantal woningen dat de Alliantie heeft in de regio Gooi en Vechtstreek.

---- --