Ingezonden persbericht


Persbericht

5 juli 2007

Actiecomité opgericht: Nationaal Historisch Museum naar Den Haag

Uit de Haagse bevolking is een actiecomité gevormd dat zich voluit wil inzetten voor de vestiging van het Nationaal Historisch Museum in Den Haag. Het actiecomité kan de argumenten van de minister van OCW voor vestiging van het museum in Arnhem niet goed plaatsen. Daarom vestigt het comité zijn hoop op de Tweede Kamer om deze historische vergissing ongedaan te maken. Het comité roept iedereen dan ook op om steun te betuigen en te laten horen dat het NHM thuis hoort in Den Haag, 'want dat is het hart van onze democratie.'(1]

Den Haag vormt de perfecte locatie voor het Nationaal Historisch Museum. Er ligt een prima plan klaar - De Begijn - dat naadloos aansluit op het politieke centrum van ons land, waarin je met eigen ogen kunt zien hoe ons land geschiedenis schrijft. De hofstad wemelt dan ook van de plekken die ons herinneren aan de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van ons land. Van de 50 vensters in de nationale canon hebben niet voor niets 38 vensters (mede) betrekking op Den Haag. Bovendien is Den Haag voor alle leeftijden een perfecte bestemming voor een dagje uit: prachtige paleizen en musea, Madurodam, Scheveningen en ga zo maar door.

Comitévoorzitter Henk Grootveld: " Den Haag: stad der geschiedenis tot op de dag van vandaag!"

Het comité bestaat uit de volgende personen:

Han Bruin (schrijver over Den Haag)
Alexander Burgers van den Bogaerd (oud-directeur gemeentelijke diensten) Arthur Docters van Leeuwen (bestuurvoorzitter AFM) Henk Grootveld (oud-advocaat; voorzitter Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte) Antoinette Visser (directeur Haags Historisch Museum) Jouke de Vries (wetenschappelijk directeur Campus Den Haag) Max van Weezel (directeur perscentrum Nieuwspoort)