Ingezonden persbericht
'Gebruik XBRL kan gemeenten veel tijdwinst opleveren'
Onderzoek: Informatiestandaard nog geen gemeengoed voor lokale overheden
Nieuwegein, 5 juli 2007 - Gemeenten kunnen veel tijd besparen door gebruik te maken van de informatiestandaard XBRL (eXtensible Business Reporting Language) voor het uitwisselen van financiële rapportages. De besparingen kunnen oplopen tot meer dan 16 uur per rapportage. Gemiddeld ligt de tijdwinst tussen de één en vier uur. Dat blijkt uit een onderzoek van IBS in samenwerking met Semansys Technologies en KPMG onder lokale overheden met een inwonertal tot 50.000 inwoners.
"Gemeenten die gebruik maken van XBRL kunnen de tijd die zij aan rapportages besteden enorm terugdringen, blijkt uit het onderzoek," aldus Arjen Nijdam van IBS. "Maar veel gemeenten kennen de mogelijkheden van XBRL nog niet. Zij lopen de tijdbesparing dus mis.''
Toenemende administratieve lasten
De administratieve lasten zijn de afgelopen jaren steeds hoger geworden. Gemeenten zijn bijvoorbeeld verplicht om op kwartaal- en jaarbasis financiële gegevens, de zogeheten Informatie Voorziening Derden (IV3), aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) te sturen. Uit de rondvraag blijkt dat de administratieve last door de invoering van IV3 met 40 procent is toegenomen met vier tot acht uur per rapportage. Bij ruim een kwart van de ondervraagden is dit één tot vier uur per rapportage.
Tool voor verlichten lastendruk
De overheid wil de administratieve lasten bij de lokale overheden verlichten. Een van de middelen die daarvoor kan worden ingezet, is XBRL. Dit is een elektronische (op XML gebaseerde) open standaard voor financiële rapportages, die het mogelijk maakt om informatie op gestandaardiseerde wijze te verzamelen, te publiceren en/of uit te wisselen met belanghebbenden. Dit kan doordat de betekenis en context van getallen tegelijk met de cijfers wordt meegeleverd. De standaard moet zorgen voor meer efficiëntie en gemak.
Tijdwinst tot 16 uur
Een kwart van de ondervraagde gemeenten maakt effectief gebruik van XBRL om aan de rapportageplicht te voldoen. Bij 21 procent van de gebruikers loopt de tijdwinst op tot meer dan 16 uur. Bij 44 procent is dat tussen één en vier uur. Uit diezelfde enquête blijkt echter dat slechts 45 procent van de gemeenten bekend is met de XBRL rapportagestandaard. Ruim eenderde weet niet eens of de softwareleverancier XBRL ondersteunt.
Nijdam: "Er valt duidelijk nog veel te winnen om de administratieve lasten in Nederland te verminderen. Als gemeenten XBRL inzetten voor IV3-rapportages kan dat een enorme verlichting geven. De voordelen van XBRL worden namelijk groter naarmate de toepassing van XBRL niet uitsluitend wordt gebruikt voor een enkele financiële rapportageverplichting, maar ook voor rapportages op het gebied van belastingen, milieu en sociale zaken. De Rijksoverheid zou daarom andere ontvangers van gemeentelijke rapportages moeten verplichten om XBRL te ondersteunen. Het is jammer dat het gebruik zich nog beperkt tot de voorgeschreven doeleinden."
Gemeenten zien aan het gebruik van XBRL en IV3 ook nadelen. Zo hebben de IV3-rapportages geleid tot herstructurering en inrichting van het financiële systeem om te kunnen voldoen aan het Besluit begroting en verantwoording (BBV) provincies en gemeenten en de comptabiliteitsvoorschriften.
Over IBS
IBS is de nummer 1 in bedrijfssoftware voor middelgrote bedrijven. IBS ontwikkelt en implementeert al 30 jaar bedrijfssoftware voor meer dan 5000 klanten in 40 landen. Bedrijfssoftware voor HRM & payroll, financieel management en supply chain & ERP. IBS Nederland is een 100% dochter van de beursgenoteerde Zweedse IBS Group, marktleider op het gebied van supply chain-software, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Stockholm. IBS werkt voor XBRL toepassingen samen met de XBRL specialist Semansys Technologies. Kijk voor meer informatie op: www.ibs.nl.