Time : 15:09:50
Date : 05 July 2007
Sender Name: CO2logic

Surfers Paradise in Knokke-Heist wordt "CO2 Neutral"

De opwarming van de aarde is een feit, daarom heeft Frank Vanleenhove van Surfers Paradise beslist om de CO2-uitstoot van zijn surfclub te verminderen. Surfers Paradise heeft zijn CO2-uitstoot laten berekenen en gaat ook samen met het bedrijf CO2logic kijken om deze te reduceren. Wat niet kan verminderd worden zal gecompenseerd worden door te investeren in CO2-reducerende projecten.

Surfers Paradise is waarschijnlijk één van de bekenste surfclubs van de belgische kust. Je kan er allerlei natuurvriendelijke sporten uitoefenen zoals windsurfen, kitesurfen, golfsurfen etc. Maar om de sfeer en de veiligheid van hun leden te garanderen zijn bijvoorbeeld de clubhouse en de "rescue " boten onmisbaar. Deze infrastructuur stoot CO2 uit en heeft dus een impact op het klimaat en dus de opwarming van de aarde.

"Als u weet dat in België de gemiddelde CO2 uitstoot per jaar per inwoner 14,3 ton bedraagt, terwijl ons planeet maar 1,1 ton CO2 per persoon kan absorberen, dan moet men hier dringend iets aan doen." zegt Antoine Geerinckx, medeoprichter van CO2logic, surfliefhebber en lid van Surfers Paradise. Daarom hebben Frank Vanleenhove en CO2logic beslist om samen in zee te gaan om de CO2-uitstoot van Surfers Paradise te reduceren.

De eerste stap om "CO2 Neutral" te worden was het berekenen van de CO2-uitstoot van Surfers Paradise. Eenmaal men een overzicht heeft van de bronnen van de uitstoot kan men in actie treden om de nodige aanpassingen aan te brengen. Tijdens de tweede stap gaan Surfers Paradise en CO2logic kijken wat er gedaan kan worden om deze emissies te verminderen. Er zijn verschillende pistes die parallel geîmplementeerd kunnen worden. Bijvoorbeeld, "het gebruik van alternatieve energiebronnen zoals zonnepanelen voor de clubhouse, ethanol voor onze boten, zullen geëvalueerd worden" zegt Frank Vanleenhove.

De club moet het voorbeeld geven en hij wenst hieromtrent ook zijn leden te sensibiliseren. Niet zonder enige fierheid, zegt Frank, gaan wij overschakelen naar groene energie. Daarenboven zullen de huidige emissies van Surfers Paradise gecompenseerd worden door, via CO2logic, deel te nemen aan projecten rond groene energie in ontwikkelingslanden."

Het "CO2 neutral" concept
Het concept is niet nieuw. Het heeft zich al bewezen in Engeland en in verschillende andere Europese landen. Bedrijven en particulieren lijken zich te willen impliceren... Van de bank HSBC tot de wereldbeker voetbal en de Rolling Stones, Cameron Diaz, Tony Blair, de G8 top, elke activiteit zal "CO2 neutraal "kunnen zijn. Dit wil zeggen dat zij vrijwillig koolstofreducerende projecten financieren. Deze verschillende projecten worden gekozen volgens het "Clean Development Mechanism (CDM)" van het Kyoto protocol, wat ook wil zeggen dat zij in ontwikkelingslanden gebeuren. Tanguy du Monceau, medeoprichter van CO2logic verduidelijkt dus dat "onze projecten compenseren niet alleen CO2, maar zij dragen ook bij aan de socio-economische ontwikkeling van landen die dit het meest nodig hebben"

Over CO2logic
CO2logic is het eerste belgische bedrijf die zich actief bezighoudt met het informeren en sensibiliseren van bedrijven en particulieren rond de CO2 problematiek. Dankzij de diensten van CO2logic kunnen bedrijven en particulieren nu zelf iets doen aan hun CO2 voetafdruk door hun eigen CO2 uitstoot te compenseren.