Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Koninklijke Bibliotheek presenteert 17de- en 18de-eeuwse Nederlandse brieven uit Brits bezit.

'Deze brief dient om u te laten weten dat ik uw brief heb ontvangen. Och mijn lieve zoon, ik was zo verblijd toen ik tijding van u kreeg. Ja, als iemand was gekomen en had mij duizend gulden gebracht, dan zou ik niet zo blij geweest kunnen zijn als toen ik die blijde tijding kreeg dat gij nog in leven was.'

Deze ontroerende woorden schreef de weduwe Poulie uit Nijmegen in februari 1799 aan haar zoon Tomas.

Duizenden en duizenden van dergelijke brieven liggen er in The National Archives (TNA) in Londen, ongeopend en ongelezen. Ze zijn geschreven door Nederlandse zeelieden, kooplieden en hun familie en werden ooit buitgemaakt door Engelse kapers. Met subsidie van het landelijke conserveringsprogramma Metamorfoze gaat de Koninklijke Bibliotheek nu een deel van deze brieven conserveren en digitaliseren.

In de 17de en de 18de eeuw veroverden Engelse kapers duizenden schepen, waaronder ook veel Nederlandse. De post op die schepen is, samen met een schat aan ander materiaal (scheepsjournalen, aanbevelingsbrieven, ladingboekjes, kwitanties) door de Engelsen van boord gehaald en in het archief van de Engelse Admiraliteit (tegenwoordig in het TNA) terechtgekomen.

De brieven zijn geschreven door en aan de opvarenden van de schepen, plantage-eigenaren en werknemers van de VOC en de WIC..Samen geven ze een unieke blik op het alledaagse leven van onze voorouders. En dat is bijzonder, want juist van 'gewone' mensen zijn maar heel weinig brieven bewaard gebleven.

In 2004 is door de Koninklijke Bibliotheek in samenwerking met het Nationaal Archief het project Sailing Letters opgezet. Het project heeft tot doel deze prachtige Nederlandse bronnen toegankelijk te maken voor onderzoekers en een breed publiek. In het NRC-magazine M bespreekt historicus Roelof van Gelder, die het materiaal in opdracht van de KB heeft geïnventariseerd, maandelijks een van deze brieven.

Met subsidie van het landelijke conserveringsprogramma Metamorfoze is nu een pilotproject van start gegaan. Een klein maar representatief deel van het archief zal een conserverende behandeling ondergaan en worden gedigitaliseerd. De brieven worden in de loop van 2008 beschikbaar gesteld via de website van de Koninklijke Bibliotheek.

Het is de bedoeling dat in de toekomst ook de andere brieven op deze manier worden geconserveerd en getoond aan het publiek.

Informatie over de betrokken instellingen en programma's:

De Koninklijke Bibliotheek (KB) is de nationale bibliotheek van Nederland.

Het project Sailing Letters, dat de KB uitvoert in samenwerking met het Nationaal Archief en de Universiteit Leiden, wordt gefinancierd door de Samenwerkende Maritieme Fondsen.

Metamorfoze is het nationale programma voor het behoud van het papieren erfgoed, en wordt gecoördineerd door de KB en het Nationaal Archief .

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Dirk Tang (projectleider KB, e-mail: dirk.tang@kb.nl, tel.: 070-3140330) of met Andrea Langendoen (Communicatie & Publiciteit Bureau Metamorfoze, e-mail: andrea.langendoen@kb.nl, tel.: 070-3140151)