SP Tilburg


Buurtparkeergarages: SP-voorstel na jaren uitgevoerd

05-07-2007 * In de 'Hoofdlijnenennotite Parkeren' ruimt het college een belangrijke plaats in voor kleine parkeergarages in woonbuurten. "Ik ben blij met dit voortschrijdend inzicht!" zegt SP raadslid Paul Huijgen, die al jaren onafgebroken pleit voor een dergelijke oplossing voor veel ruimteproblemen in met name de binnenstad.

Huijgen: "De buurtparkeergarages staan al sinds vorige eeuw in onze verkiezingsprogramma's. Ook in alle debatten over ruimtelijke ordening en bouwplannen in de binnenstad heb ik ingebracht dat dit de enige manier is om op termijn te kunnen blijven voorzien in parkeerruimte voor bewoners zonder dat elke straat van voor tot achter vol staat met blik". Tot nu toe delven bomen en speelruimte voor kinderen vaak het onderspit, of worden buurtbewoners opgezadeld met veel te dure vergunningsystemen.

De laatste keer dat de SP de buurtparkeergarages aankaarte was in maart van dit jaar naar aanleiding van een SP wijkbezoek aan St. Anna. Daar had wethouder Aarts al in 2005 toegezegd serieus naar de optie voor buurtparkeergarages te kijken. "Het wijkplan Oud-Noord dat in 2004 door de raad is vastgesteld was een gemiste kans wat dat betreft. Ook hier concurreren auto's met groen en spelende kinderen om ruimte en had ons voorstel om te experimenteren buurtparkeergarages zeker overgenomen moeten worden", aldus Paul Huijgen. Dat deze mogelijkheid nu in de hoofdlijnennotitie alsnog prominent is opgenomen stemt Huijgen tevreden: "Beter laat dan nooit. Het is ook bepaald niet de eerste keer dat wij jaren moeten zeuren voordat het college een idee overneemt. Ik hoop wel dat het nu serieus wordt aangepakt en het niet blijft bij een obscuur experimentje".

Behalve een oplossing voor ruimtegebrek leveren buurtparkeergarages ook een bijdrage aan de veiligheid: "In Tilburg vinden nog altijd relatief veel autoinbraken plaats. In veilig afgesloten buurtparkeergarages is die kans een stuk kleiner en hoeven buurtbewoners ook minder te vrezen voor schade door vandalisme", aldus Huijgen.

www.tilburg.sp.nl