Nederlandse Spoorwegen

Utrecht, 5 juli 2007

NS krijgt prijs van Al Gore en Prins Charles

Brits dochterbedrijf Northern Rail excelleert in ontwikkeling van Noord-Engeland Northern Rail, het Britse treinbedrijf van NS-dochter NedRailways, mocht deze week de prestigieuze Business in the Community National Award in ontvangst nemen. De spooronderneming, een consortium van Serco en NedRailways, kreeg de prijs in de Londense Royal Albert Hall uit de handen van de Engelse troonopvolger Prins Charles en de vroegere vice-president van de Verenigde Staten Al Gore. Northern Rail werd onderscheiden voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de leefbaarheid van het rurale gebied in het noorden van Engeland door middel van Community Rail Partnerships.

Met het opzetten van Community Rail Partnerships heeft Northern Rail de afgelopen periode een grote impuls gegeven aan de leefbaarheid van het rurale gebied in Noord-Engeland. Door het verbeteren van de treindienst, de stations en het opzetten van locale samenwerkingsverbanden is de leefbaarheid en bereikbaarheid van het platteland aanzienlijk toegenomen. En dat via een milieuvriendelijk en duurzaam transportmiddel. Heidi Mottram, managing director van Northern Rail: "We zijn enorm verheugd met deze erkenning van de innovatieve manier waarop we treindiensten ontwikkelen in rurale gebieden, samenwerkend met partners uit het gebied zelf."

Ook in Nederland heeft NS een belangrijk aandeel in de leefbaarheid. De trein is vele malen milieuvriendelijker dan de auto en draagt in grote mate bij aan de bereikbaarheid, met een aandeel van 30 tot 60% in het vervoer tussen grote steden. Mede om dat aspect te benadrukken is NS sponsor van de Amsterdamse activiteiten rond het wereldevenement Live Earth op 7 juli. Noot aan de redactie
Meer informatie: NS persvoorlichting 030 - 235 7070. NS
NS is de grootste reizigersvervoerder op het spoor in Nederland en verzorgt over een spoorwegnet van ruim 2000 km lengte met 4500 treinritten per dag het vervoer van 1,1 miljoen reizigers. Daarvoor zijn bijna 2900 rijtuigen met 250.000 zitplaatsen beschikbaar. 25.000 NS-ers verzorgen de dienstverlening aan de klanten. In Nederland beheert NS 375 stations. NS speelt een belangrijke rol in de mobiliteit van Nederland: op de drukste corridors naar de Randstad en tussen de grote steden heeft de trein een marktaandeel tussen de 30 en 60%. NS stelt zich ten doel reizigers veilig, op tijd en comfortabel te vervoeren via aantrekkelijke stations. In het Verenigd Koninkrijk exploiteert dochterbedrijf NedRailways samen met haar Britse partner Serco twee vervoerconcessies: Mersey Rail rondom Liverpool en Northern Rail in het noorden van Engeland. Over het Nederlandse spoorwegnet rijdt naast NS nog een twintigtal andere vervoerders. Het beheer van de spoorweginfrastructuur (rails, wissels, bovenleidingen etc) en de railverkeersleiding zijn taken van ProRail. De Inspectie Verkeer en Waterstaat ziet toe op de spoorwegveiligheid in Nederland.

NS Groep N.V., Utrecht Handelsregister Utrecht 30124358


---- --