In 2008 twintig miljoen extra in de strijd tegen kindermishandeling

Donderdag 5 juli 2007, nummer 30

In 2008 twintig miljoen extra in de strijd tegen kindermishandeling

Een publiekscampagne, méér scholing van beroepskrachten, een meldcode kindermishandeling en kortere doorlooptijden bij de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK's). Dat is de lijn waarlangs minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin de komende jaren kindermishandeling wil aanpakken. In 2008 trekt hij daar bijna 20 miljoen euro extra voor uit.

Minister Rouvoet heeft vandaag zijn Actieplan Aanpak Kindermishandeling naar de Tweede Kamer gestuurd. Dit actieplan met de titel 'Kinderen Veilig Thuis' heeft hij opgesteld naar aanleiding van de uitkomsten van twee onderzoeken die eerder dit jaar verschenen. Daaruit bleek dat jaarlijks naar schatting ruim honderdduizend kinderen in Nederland worden verwaarloosd of mishandeld. Een groot deel daarvan is echter onbekend.

Rouvoet wil de strijd aanbinden met de kindermishandeling. Hij wil dat kindermishandeling zoveel mogelijk wordt voorkomen. Dat professionals en beroepskrachten het zo snel mogelijk signaleren als het toch gebeurt. Dat er adequaat op wordt gereageerd en de mishandeling zo snel mogelijk stopt. En dat de schadelijke gevolgen voor het kind zoveel mogelijk worden beperkt.

Een periodieke publiekscampagne kindermishandeling, waarvan de eerste start in 2008, moet mensen in de omgeving van kinderen meer bewust maken van de ernstige gevolgen van kindermishandeling. Dit vanuit de gedachte dat de samenleving zelf een verantwoordelijkheid heeft voor het uitbannen van kindermishandeling.

Rouvoet verwacht dat de campagne leidt tot een toename van het aantal meldingen bij de AMK's en de Raad voor de Kinderbescherming. Voor een adequate afhandeling van deze extra meldingen bij de AMK's trekt hij in 2008 9 miljoen euro extra uit. Omdat de Raad voor de Kinderbescherming dan ook meer kinderen in behandeling zal nemen, is daarvoor ook 6,3 miljoen extra beschikbaar. Dit jaar krijgen beide eenmalig 5 miljoen euro extra.

Verder zet Rouvoet erop in dat alle instellingen, die in een bepaalde regio met kinderen werken (Bureau Jeugdzorg, GGD's, basisscholen én gemeenten) kindermishandeling gecoördineerd aanpakken. Deze werkwijze is in vier proefregio's de afgelopen jaren al doeltreffend gebleken. De betrokken professionals en vrijwilligers in de proefregio's hebben via deskundigheidsbevordering geleerd om signalen van kindermishandeling te herkennen en beter samen te werken.

Bij (vermoedens van) kindermishandeling melden ze dit met behulp van een meldcode. Beroepskrachten en vrijwilligers delen vanuit de verschillende instellingen informatie over risicokinderen. Hen wordt ook duidelijk gemaakt dat privacywetgeving geen belemmering is. Rouvoet wil dat deze succesvolle aanpak binnen heel Nederland wordt ingevoerd. Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) gaat dat tussen 2008 en 2011 ondersteunen. Daarvoor komt volgend jaar 4,5 miljoen euro beschikbaar.


-0-0-0-

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed